У Львові презентують фотоальбом до 100-ліття Української національної революції

Кві 25, 2017

Цього тижня у Львові презентують фотоальбом «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ» з нагоди 100-ліття Української національної революції 1917–1921 років. Про це повідомляє DailyLviv.

Цього року Україна відзначає століття Української національної революції 1917–1921 років. З нагоди ювілею шанувальникам української історії підготували фотолітопис «За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ», документальну хроніку «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)», а також виставки — «Постаті Української національної революції 1917–1921» і «Сто перемог України (1917-2017)».

Авторами ідеї та керівниками цього масштабного проекту стали Степан Кубів, Олександр Святоцький і Руслан Стефанчук. Відповідальний редакторо видання і виставок – історик Роман Грицьків. Організатор презентацій – Національна світлинотека «Українська мить» (директор Юрій Баланюк).

У фотолітописі «За Україну, за її долю» зібрано і вперше опубліковано максимальний комплекс фотоматеріалів часів Української революції 1917–1921 років. Доповнені історичними фактами ці світлини відображають масштаб і розмах визвольних змагань. Поряд із висвітленням діяльності Центральної ради, Гетьманату, Директорії, ЗУНР, у виданні порушено також інші важливі аспекти революційних подій. Насамперед – це масовий повстанський рух, символом якого є Холодноярська республіка, це участь війська у державотворчих процесах, це діяльність української політичної еміграції та діаспори. І звичайно ж, – це видатні постаті української революції – безпосередні учасники процесу державотворення. Завдяки високоякісному поліграфічному виконанню усі зображення подані у надвисокій якості.

Пропонований фотолітопис дає змогу кожному доторкнутися до історії, побачити минуле очима сучасників. Видання спонукає до переосмислення доленосних для нашого народу історичних подій, до самостійних пошуків та вивчення історії України, рідного краю, своєї родини, а уроки визвольних  змагань стануть важливим державотворчим досвідом, який слугуватиме для якісного розвитку сучасної України. Поява фотоальбому стала знаковою подією у суспільному, науковому та мистецькому житті України.

Документальний фільм «За Україну, за її волю! (миттєвості української історії)» (реж. С.Буковський), через відреставровані унікальні хроніки висвітлює найважливіші події Української революції 1917–1921 рр. Виставка «Постаті Української національної революції 1917–1921» присвячена провідникам та діячам визвольних змагань і анонсує ширшу експозицію, яка представить діяльність видатних українських постатей. Виставка «Сто перемог України (1917-2017)» покликана переосмислити український досвід за останнє століття, висвітлити історичні успіхи та внесок українців у світову науку, культуру, цивілізацію, взяти на озброєння парадигму перемоги, а не поразки.

Ці проекти втілюють Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецький Фонд імені Короля Данила, Національна світлинотека «Українська мить», Благодійний фонд «Відродження України» та Видавничий дім “Ін-юре”.

Нагадаємо, троє киян виявили 4 тисячі унікальних світлин гуцульського життя.

Читайте також

10 мільйонів померлих: Мешканцям Чикаго нагадали про Голодомор в Україні
Важливе, Вибір редакції, Світ
0 shares0 views

10 мільйонів померлих: Мешканцям Чикаго нагадали про Голодомор в Україні

vidia.ua - Тра 08, 2018

Мешканцям Чикаго нагадали про трагедію українського народу — Голодомор 1932-33 років. Оголошення, що є анонсом пам’ятного концерту до роковин Голодомору, з’явилося на одному з…

У Каннах почав працювати Український павільйон – Держкіно
Світ
0 shares0 views

У Каннах почав працювати Український павільйон – Держкіно

vidia.ua - Тра 08, 2018

У Каннах на кіноринку запрацював Український павільйон, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на прес-службу Держкіно. Як повідомляє прес-служба Держкіно, в павільйоні, розташованому у Village…

Не вдарить током: українські стартапери створили унікальну розетку
Україна
0 shares0 views

Не вдарить током: українські стартапери створили унікальну розетку

vidia.ua - Тра 08, 2018

Meredot – стартап з України, який розробив розетку таким чином, що вона не має електричних роз'ємів. Вилка не вставляється в гніздо, а просто…