Українка створила найбільш інноваційний інклюзивний дитячий майданчик у США

Кві 14, 2017

У Каліфорнії, на території затоки Сан-Франциско, унікальний ігровий майданчик змінює уявлення про те, хто і як може гратися в громадських парках. «Чарівний міст» (Magical Bridge Playground) доступний для дітей і дорослих, незалежно від рівня їхніх фізичних, розумових чи сенсорних здібностей. Це один із найбільш інноваційних та інклюзивних дитячих майданчиків у США, і створений він був завдяки ідеї та зусиллям американки українського походження Оленки Стеців Віллареаль, деться у матеріалі «Голосу Америки».

Головною особливістю майданчика є те, що він був розроблений не тільки з думкою про дітей, що пересуваються на інвалідних візках, але й із урахуванням потреб дітей із аутизмом, сенсорними і когнітивними розладами, обмеженим зором, а також із думкою про неповносправних дорослих і всіх здорових дітей. Це справді місце, доступне для всіх.

Майданчик у містечку Пало-Альто відкрили для громадськості два роки тому. Цій події передувало майже вісім років досліджень, дизайну та збору коштів. Реалізація проекту обійшлася в майже 4 мільйони доларів, і більшість із цих коштів надійшла з приватних джерел. Місто теж зробило свій внесок, виділивши землю, працівників і фінансування для архітектурних планів. Фундація Magical Bridge виконувала основну роботу – проводила дослідження, співпрацювала з експертами, створила остаточний дизайн і забезпечила основне фінансування.

«Чарівний міст» будували з думкою про індивідуальні фізичні та когнітивні потреби кожної дитини. Майданчик безкоштовний, обслуговується містом і волонтерами фундації. Люди з навколишніх міст приїжджають сюди, щоб провести час зі своїми дітьми, бо іншого подібного місця нема у всій окрузі.

Молодшій доньці пані Стеців Віллареаль довго не могли поставити діагнозу. Коли Еві виповнилося п’ять років, лікарі все ще не могли знайти способу допомогти дівчинці, але більшість погоджувалася, що їй піде на користь гойдання. Проте візит до парку приніс мамі чергове розчарування: Ева не мала достатньо сили у верхній частині тіла, і це не дозволяло їй триматися за ланцюги гойдалок.

Невдовзі пані Стеців Віллареаль з’ясувала, що рідне місто Пало-Альто не може забезпечити потреби її доньки в грі. Жінка задавалася питанням, де граються всі інші діти з обмеженими можливостями? Після великої роз’яснювальної роботи та досліджень, вона була вражена, виявивши, що, незважаючи на благі наміри Пало-Альто, жоден із його громадських парків (яких більше трьох десятків) не був дійсно доступним для дітей з особливими потребами.

Більшість майданчиків у США має надто загальний, універсальний дизайн. Вони не враховують потреби дітей із аутизмом, сенсорними і когнітивними розладами, поганим зором, не говорячи про потреби дорослих.

Закон, прийнятий у 1990 році (Americans with Disabilities Act, або ADA), вимагає, щоб усі громадські місця були доступними для людей, що використовують інвалідні візки. Але засновники фундації з’ясували, що лише 10% неповносправних людей – це ті, що використовують візки.

Тому майданчик був розроблений не тільки з думкою про дітей, що пересуваються на інвалідних візках, але й про дітей з аутизмом, сенсорними і когнітивними розладами, обмеженим зором, а також із думкою про дорослих і всіх здорових дітей. Назву йому дала донечка пані Стеців Віллареаль.

На багатьох майданчиках, які задовольняють вимоги ADA, насправді тільки загальна територія є доступною для тих, хто пересувається на інвалідних візках, а саме оснащення є стандартним. У «Чарівному мості» на інвалідному візку можна дістатися практично в кожен куточок: на каруселі, на сцену, в театр і навіть двоповерховий ігровий будиночок.

Для дітей з аутизмом візит до парку може перетворитися на випробування через розмаїття звуків і образів та постійний рух навколо, тому для таких дітей на майданчику створені спеціальні зони відпочинку.

Весь майданчик побудований так, щоб діти і дорослі мали безліч можливостей для спілкування та спільної гри. Більшість обладнання доставлено з Європи. Використано багато тактильних поверхонь, а підписи зроблені шрифтом Брайля.

За словами засновниці та ідейної натхненниці Оленки Стеців Віллареаль, перша кампанія збору коштів відбувалася повільними темпами – було важко пояснити потенційним спонсорам, що саме вони намагаються побудувати. Але коли майданчик нарешті був зведений та відкритий для громадськості, і кожен зміг на власні очі побачити ідею, втілену в життя, та зрозуміти її значення, це спричинило цілий рух. На адресу фундації постійно надходять запити зі всього світу щодо підтримки в створенні аналогічних проектів у інших громадах.

Фундація вважає своєї місією поширення ідеї інклюзії та побудови справді інноваційних та інклюзивних майданчиків. Нещодавно було прийнято рішення побудувати ще 5 таких парків у навколишніх містах, щоб зменшити навантаження на майданчик у Пало-Альто. Уряд виділив 10 мільйонів доларів на ці проекти.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…