Холодна війна: примара минулого чи реалії сьогодення?

Бер 07, 2017

XXI століття. 2017. Щойно минув лютий.

Дивлюся міжнародні новини і намагаюся збагнути в який час я живу? Майже в кожній статті чи відеосюжеті  — слово “війна”. Хтось каже про “гібридну”, хтось про “інформаційну”, також звучить і знайомий до болю вираз  “холодна війна”. Таке враження, що використовується термінологія 80-х років радянських часу.

18 лютого 2017. На Мюнхенській конференції з безпеки журналісти сміються з Лаврова, а я думаю: чи варто?

Адже, в 2007, в тому ж-таки Мюнхені, Путін, зненацька обурився діями США та НАТО та згадав холодну війну. Майже одразу тоді з’явився анекдот на цю тему:

— ВВП, скажіть, а залізна завіса буде?

— Та ні, достатньо нам і колючого дроту.

Це вже потім, з часом, стало зрозуміло, що Путін вирішив подивитися, як буде реагувати світ на анонс його майбутніх дій. І далі були події в Грузії, Молдові, Криму, на Донбасі. А в 2015 році як демонстрація воєнної сили Росії почалося бомбардування Сирії.

В 2016 вже Медведєв в кращих радянських традиціях заявив: “ми скотилися у часи нової холодної війни”. Так би мовити, щоб всі розуміли, що Росія тут ні до чого. І знову західні політики вирішили, що це лише бажання попередити світ, а не реальні погрози.

А в лютому цього року “в тому ж місці, в той же час” (Мюнхен, конференція з безпеки) вже Лавров звинуватив США та Європу в тактиці холодної війни. То, може, час світовим лідерам робити висновки? Може, час зрозуміти, які наслідки можуть мати такі заяви? Зрозуміти, що правила гри ніхто і не збирається виконувати ? Невже історія нічому не вчить?

А що ви знаєте про холодну війну? Про Фултонську промову Черчилля? Чому майже 50 років в СРСР Черчилля вважали ініціатором холодної війни? І чи не схожими методами користуються сталінська та путінська дипломатія та пропаганда?

Пропоную вам переглянути маленьке відео про холодну війну і маловідомі факти про промову Черчіля.

 

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…