«Гіркі жнива»: цікаві факти про перший голлівудський фільм про Голодомор

Лис 28, 2016

Фільм «Гіркі жнива», який вийде на екрани наприкінці лютого – перший повнометражний англомовний проект на тему Голодомору. Бюджет картини, в головних ролях якої грають голлівудські актори, а також Остап Ступка та Олександр Печериця, становить $20 млн.

«Телекритика» поспілкувалася з продюсером фільму Яном Ігнатовичем і режисером Джорджем Менделюком і дізналася найцікавіші факти про картину.

Перший англомовний повнометражний фільм про Голодомор

“Картина про любов, честь і незламність нації” – описують фільм його творці.

Bitter Harvest («Гіркі жнива») орієнтований передусім на західну аудиторію. У центрі картини – любовна історія Юрія і Наталії на тлі сталінського терору, репресій, голоду і боротьби за виживання.

Крім відновлення історичної правди, фільм має допомогти розумінню і сьогоднішньої України. “Через фільм ми намагалися донести, чому в Україні завжди виступали проти тоталітаризму і чому у нас стільки революцій”, – пояснює історичний консультант фільму Людмила Гриневич.

У головних ролях – голлівудські актори «нової генерації»

У ролі Юрія – спадкоємець акторської династії Макс Айронс (син Джеремі Айронса і Мішель Кьюзак). Його кохану Наталю грає Саманта Баркс, зірка останньої екранізації «Знедолених».

Дід Юрія – Баррі Пеппер («Врятувати рядового Раяна», «Зелена миля»), батько – Теренс Стемп («Зоряні війни. Епізод 1», «Особливо небезпечний», «Операція Валькірія»). У ролі червоного командира задіяли Тамера Гассана, що грав у «Грі престолів».

Також у фільмі з’являться і українські актори – Остап Ступка та Олександр Печериця.

Тобто у фільмі американські і британські актори носять вишиванки, співають українські пісні, воюють з НКВД і відстоюють права українців. А українські – грають українських селян і розмовляють англійською. “Якщо актори підібрані правильно, робота режисера – просто відійти і не заважати”, – стверджує режисер фільму. І цього разу, з його слів, було саме так.

Бюджет фільму $20 млн – власні заощадження Яна Ігнатовича

Для Яна Ігнатовича – це перший досвід продюсування кіно. Якщо прокат фільму буде вдалим, він не виключає, що звернеться до втілення на екрані й інших українських історій.

Бюджет фільму забезпечила одна людина – Ян Ігнатович, продюсер картини. Він займається бізнесом у сфері інвестицій та медичних технологій і вклав свої особисті фінанси.

Для Ігнатовича це перший кінопроект і його згода продюсувати зумовлена темою: “Про Голодомор досі знімали лише документальні фільми, які дивиться дуже невелика аудиторія. Художній фільм, який звертається до емоцій, може говорити з великою кількістю людей. На жаль, англомовний світ про Голодомор не знає. І головний мотив для мене був – розповісти світові про ці події і про те, що Україна продовжує боротися досі”.

Для творців фільму – це дуже особиста історія

Режисер Джордж (Юрій) Менделюк передав у фільмі історію своєї родини.

Історія героїв добре пізнавана і для продюсера, і для режисера, і для сценариста – нащадків українських емігрантів.

Прообраз головної героїні фільму – матір режисера. Рятуючись від голоду, вона дійшла з Харкова до Львова в пошуках хліба і свободи. “Вона розповідала, як люди стояли ночами в чергах за хлібом і, щоб не впасти від знесилля, спиралися на тих, що столи попереду. А її шкільна подруга померла від голоду просто під час уроків, сидячи за партою”, – розповідає Джордж Менделюк.

Образ матері режисера став вирішальним і при виборі актриси на головну роль: “Пісню «Місяць на небі», що лунає у фільмі, мені співала мама, коли я був маленьким, а Саманта Баркс співає також”.

Джерелом натхнення для режисера був і фільм «Доктор Живаго» Девіда Ліна. “Через нього я обрав Макса Айронса, в якому побачив поєднання чуттєвості з силою характеру воїна”.

 

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…