Лише 34% газет в України видаються українською мовою

Лис 08, 2016

Мовна ситуація в Україні позначена домінуванням російської мови у ключових сферах суспільного життя. Такими є підсумки аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2016 році», оприлюдненого рухом «Простір свободи».

thumbnail

Російська мова переважає в телеефірі, друкованих виданнях, сфері послуг та українському сегменті Інтернету. Під тиском цих чинників русифікації значна частина українців, які вважають українську мову рідною, не спілкується нею на роботі чи навіть удома, пишуть Тексти.

Така ситуація становить загрозу мовній ідентичності українців і національній безпеці держави.

Водночас матеріали огляду свідчать про домінування української мови в освіті й кінопрокаті. Внаслідок прийняття закону про обов’язкову частку українських пісень на радіо значно зросла присутність україномовної музики в радіоефірі.

Аналіз базується на даних державної статистики, соціології, а також моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України.

Ключовим негативним чинником, який стимулює витіснення української мови з найважливіших суспільних сфер, є мовний закон Ківалова-Колесніченка. Для приведення правового поля у відповідність з Конституцією і європейською практикою необхідно скасувати цей закон і прийняти нове мовне законодавство.

Українська мова є рідною для 60% громадян України (не враховуючи окуповані території). Російську мову вважають рідною 15%, обидві мови рівною мірою – 22%, іншу мову – 2%.

Проте говорять завжди або переважно українською удома лише 50% українців, російською – 24%, «іноді російською, іноді українською» – 25%.

thumbnail (4)

thumbnail (3)

thumbnail (2)

thumbnail (1)

У кінопрокаті сумарна кількість фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою, продовжує зростати і сягнула в 2016 році 88%. Частка фільмів з російським звуком знижується і становить цьогоріч менше 4%, решта фільмів демонструються мовою оригіналу (переважно англійською) з українськими субтитрами.

Частка газет, що видаються українською мовою, не змінилася і становить лише 34%, частка від загального тиражу книг – 64%.

Нагадаємо, соцмережі вибухнули флешмобом на підтримку української музики.

Читайте також

У Греції вперше відкриють виставку українських художників
Світ
0 shares0 views

У Греції вперше відкриють виставку українських художників

vidia.ua - Сер 17, 2018

В Греції вперше відкриється виставка українських художників країни, присвячена 27-річниці Дня Незалежності України. Про це VIDIA повідомили у Центрі підтримки і розвитку культурної…

Понад 10 тисяч гостей відвідали у Чикаго ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest
Світ
0 shares0 views

Понад 10 тисяч гостей відвідали у Чикаго ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest

vidia.ua - Сер 17, 2018

Минулих вихідних, 11-12 серпня, у Чикаго відбувся 10-й ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest-2018. Про це повідомляє VIDIA. Цьогорічний Uketoberfest може похвалитися кількома рекордами.…

Як працює мовний табір GoCamp на Закарпатті
Україна
0 shares0 views

Як працює мовний табір GoCamp на Закарпатті

vidia.ua - Сер 17, 2018

Півсотні школярів із Великих Берегів, що в Берегівському районі вивчають англійську і українську в літньому мовному таборі GoCamp. Викладають мови волонтери з Британії…