Діаспору можуть повернути квоти на навчання та бізнес-пільги, – експерт

Щоб повернути українських мігрантів на батьківщину, в Україні варто вводити квоти та пільги на навчання, при влаштуванні на роботу чи відкритті власної справи.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олексій Позняк зі столичного Інституту демографії та соціологічних досліджень.

Експерт вважає, що потрібно сприяти відкриттю українських шкіл за кордоном.

“Загалом варто підтримувати зв’язки діаспори всередині конкретної країни. Адже коли люди об’єднуються, проводять спільні зустрічі, вони повільніше інтегруються в нове іноземне середовище. А введення квот та пільг на навчання для українців з-за кордону підвищує ймовірність того, що вони тут залишаться. Якщо це станеться, то є вірогідність того, що в Україну переїде вся їхня сім’я”, – вважає Позняк.

Для повернення українців на рідну землю потрібно вибудувати чітку стратегію. Адже навіть за умови економічного сплеску в Україні більшість мігрантів не захоче повертатись, переконаний дослідник.

“Люди, які вже інтегрувалися у суспільство, мають хорошу роботу чи власну справу, віддали дітей у місцеву школу, не мають мотивації знову переїжджати. Для цього потрібні цілеспрямовані заходи й економічні програми, – пояснив Олексій Позняк. – Мігрантів потрібно зацікавити. Наприклад, пільгами при відкритті власної справи, доступами до дешевих кредитів. А просто покращення умов життя не гарантує повернення діаспорян”.

Експерт розповідає, схожі практики є у всіх країнах Європи, які хочуть повернути свою діаспору. Наприклад, у 1990-х роках Португалія проводила інформаційну кампанію для повернення трудових мігрантів із Франції.

“Польща свого часу домовлялася з урядами Іспанії і Португалії про розміщення рекламних плакатів. На них писалось: “Я пропрацював у такій-то країні декілька років. Але економіка Польщі розвивається, тому я повертаюсь”, – зазначив Олексій Позняк.

Нагадаємо, дослідники з’ясували, чим відрізняється українська діаспора Польщі та Німеччини. 

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…