Українці написали лист-примирення до поляків – Варшава вітає ініціативу

Чер 04, 2016

Видатні українські громадські та політичні діячі звернулися до польського суспільства з листом покаяння та прощення, передає Gazeta.ua.

Меморіал пам'яті жертв Волинської трагедії. Фото: polradio.pl

Меморіал пам’яті жертв Волинської трагедії. Фото: polradio.pl

У відкритому зверненні до керівництва польської держави, духовних і культурних діячів та всього польського суспільства йдеться про наближення «днів пам’яті за загиблими синами і доньками наших народів».

«Особливим болем і для України, і для Польщі залишається трагедія Волині і польсько-українського конфлікту в роки Другої Світової війни, в проваллі якого було знищено тисячі невинних братів і сестер», – йдеться у зверненні.

«Просимо прощення і рівною мірою прощаємо злочини і кривди, вчинені щодо нас, – це єдина духовна формула, що повинна бути мотивом кожного українського і польського серця, яке прагне миру й порозуміння, – закликають польський народ українці. – Доки житимуть наші народи, доти нам болітимуть рани історії. Але житимуть наші народи лише тоді, якщо, попри минуле, навчимося ставитися один до одного як рівні побратими».

Під зверненням підписалися президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, інші відомі політики, письменники та митці, зокрема: В’ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський.

У Варшаві позитивно оцінили ініціативу української еліти.

«Ідея спільно подивитися на події складного минулого заслуговує на високу оцінку і підтримку. Натомість, чи це буде можливим з політичної точки зору – треба почекати на реакцію парламентської більшості у цій справі», – заявив заступник голови комісії польського Сейму у закордонних справах Роберт Тишкевич, передає Укрінформ.

Він додав, що така ініціатива заслуговує на відповідь з польського боку: «Парламенти могли б прийняти спільне звернення, але питання є в опрацюванні деталей, підготовці спільного тексту. Утім, сам факт переговорів над спільною позицією був би нагодою для подолання бар’єрів і стереотипів у взаємних відносинах».

Нагадаємо, у Кракові провели акцію солідарності з ув’язненими в РФ кримчанами.

Читайте також

У передмісті Чикаго вдруге відбудеться фестиваль «Червона Рута»
Світ
0 shares0 views

У передмісті Чикаго вдруге відбудеться фестиваль «Червона Рута»

vidia.ua - Тра 25, 2018

В місті Палатайн поблизу Чикаго 9-10 червня 2018 року вже вдруге відбудеться фестиваль «Червона рута». Про це повідомляє VIDIA з посиланням на Facebook-сторінку…

Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі MH17
Світ
0 shares0 views

Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі MH17

vidia.ua - Тра 25, 2018

Влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватила Росію в катастрофі літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року. Про це повідомляє…

У Чикаго український автор презентує власні шпигунські мемуари
Світ
0 shares0 views

У Чикаго український автор презентує власні шпигунські мемуари

vidia.ua - Тра 24, 2018

В Українському інституті сучасного мистецтва у Чикаго 25 травня відбудеться презентація книги українця Ярослава Мартинюка «Монте Роза: Мемуари випадкового шпигуна». Про це повідомляє…