В Україні планують відкрити перший центр внутрішньоутробної хірургії

Бер 18, 2016

1386171У Львові на базі Комунальної міської дитячої клінічної лікарні планують відкрити центр внутрішньоутробної хірургії. У цьому центрі зможуть проводити операції ще ненародженим дітям, повідомляє ZAXID.NET.

Як розповів головний лікар міської дитячої лікарні Дмитро Квіт, для потреб центру лікарня передає в оренду приміщення площею 400 кв.м, які зараз не використовуються. Там проведуть ремонт та встановлять необхідне обладнання. Центр буде розрахований на 10 ліжок.

«Є діти, які народжуються з вродженими вадами: спинно-мозкова грижа, гідроцефалія, вада нирки тощо. Ці вади діагностуються на етапі внутрішньоутробного періоду. І фетальна хірургія займається тим, що ці вади корегуються внутрішньоутробно. Тоді дитина народжується здоровою», – пояснює Дмитро Квіт.

За словами Дмитра Квіта, у Львові щороку оперують приблизно 15 дітей з вродженою спинно-мозковою грижею. Ці діти, як правило, стають інвалідами. Але якщо усувати цю вроджену ваду внутрішньоутробно, тоді вони б могли народитись здоровими.

Дмитро Квіт сподівається, що центр зможе запрацювати вже до кінця року. Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб більш скептичний і вважає, що це процес не на один рік. Проте, переконаний він, це можна зробити й швидше, якщо проект підтримають депутати міської ради.

Володимир Зуб наголосив на тому, що львівський центр фетальної (внутрішньоутробної) хірургії стане першим в Україні.

«Це величезна інвестиція обсягом понад 1 млн доларів. У цю суму входить встановлення медичного обладнання та навчання персоналу. Це високий рівень сучасної медицини, який є в Європі та США та якого досі нема в Україні. Держава сьогодні не може собі дозволити такі високі технології», – каже Володимир Зуб.

За словами голови управління охорони здоров’я ЛМР, в Україні зараз нема підготовлених фахівців, які би могли оперувати внутрішньоутробно.

«Найбільша проблема – навчити фахівців. За їхню підготовку та навчання відповідатиме Медичний центр «Ново». У Львові є хірурги, які володіють технікою ендоскопічних втручань. Але ця технологія набагато складніша», – пояснив Володимир Зуб.

Нагадаємо, доброчинці з Канади відправлять в Україну 16 мобільних госпіталів.

Читайте також

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії
Важливе, Світ
0 shares0 views

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії

vidia.ua - Лют 06, 2019

9 лютого виповнюється 136 років від дня народження одного з лідерів Української національної революції 1917–1921 рр. та українського еміграційного осередку у Чехословаччині, першого директора…