«Кращого місця у Вашингтоні для пам’ятника Голодомору не знайдеш»

Лис 08, 2015

Випускниця Гарвардського університету архітектор Лариса Курилас пройшла важкий шлях, щоб дочекатися цього дня – 7 листопада, коли офіційно презентують її дітище, «Поле пшениці» – Меморіал жертвам українського Голодомору 1932-33 років. Спочатку був брак фінансування з українського боку, але кошти згодом знайшлись, і незважаючи на всі перепони, довгоочікуваний Меморіал був зведений і встановлений у найбільш людному місті американської столиці. Архітертор Лариса Курилас спеціалізується на будинках та реконструкції церков, утім саме проект пам’ятника вважає одним із найважливіших проектів її життя. В інтерв’ю «Голосу Америки» пані Курилас коротко розповідає про довгі роки спорудження монумента.

Курилас

— Пані Ларисо, яким саме чином Ви брали участь у цьому монументі?

— Я довідалась про конкурс у 2009 році, взяла участь у ньому, доставила свої матеріали до Києва. Мені в цьому допомогли українські жінки, у нас є така мережа. Потім я стала фіналістом конкурсу, і вкінці кінців мій проект був узгоджений Комісією мистецьких справ федерального уряду США.

—Що було найважчим для Вас під час роботи над цим проектом?

— Це було завдання, як промовити до людей про цей великий Голодомор, злочин проти народу. І щоб не лише про українців, щоб люди подумали над тим, як страшно це є – голод. А якщо це є штучний голод, це значно страшніше.

— Чи хтось Вам допомагав створювати цей монумент? Скільки людей працювало над ним?

— Щоб збудувати такий монумент, це вимагає співпраці багатьох людей і компаній. Моя роль у проекті є архітектор дизайну. А ще є архітектор спорудження деталей пам’ятника. Одночасно тут я також виступаю скульптором цього монумента, хоча не є скульптором за професією. Я мала концепцію цього переходу пшениці від позитиву до негативу. І для створення самої скульптури ливарня Laran Bronze у Пенсильванії дуже багато допомогла в цьому. Я їх вважає співскульпторами цього проекту.

Я фотографувала пшеницю, а вони створили на комп’ютері макет пам’ятника. Виробляли форми, з’єднували їх докупи. Цей пам’ятник зроблений із 22 частин. І кожна буква — це окремі вилиті частини з бронзи.

Після цього був будівельник Forrester Construction Company, і найважливіший субконтрактор – це ті, хто виробляли камінь на скульптуру. Цей процес тривав пару років, і я думаю, є гарний результат цього.

3E1CE494-E231-46EA-9EEF-4D487E2352BD_mw640_mh360_s

— Отримати шматок землі фактично в центрі міста, навпроти залізничного вокзалу Union Station – найбільш завантаженої станції Вашингтонського метрополітену, — і поставити тут пам’ятник, як Вам це вдалося?

— Сама земля є власністю федерального уряду. Коли Конгрес дозволив встановлення пам’ятника (у 1996 році – ред.), частиною цілого процесу було вибрати місце у Вашингтоні для цього монумента. Це тривало два роки. Був перегляд площі всіма федеральними агенціями, щоб це узгодити. Коли знайшли площу, почався конкурс на це дуже специфічне місце у Вашингтоні.

пам'ятник голодомору (3)

— Чим це місце специфічне?

— Якщо ми хочемо поширити знання про Голодомор, то це дуже добре місце. Тут проходить багато людей пішки, переїжджають автомобілі, туристичні автобуси. Це дуже видне місце у Вашингтоні.

Дехто може думати, що коли мова йде про Голодомор, то це має бути у затишку, наприклад, на цвинтарі, щоб люди там зупинялися і думали про це.

Але тут важливішою є роль, щоб дійсно поширити знання про Голодомор – і кращого місця для цього немає.

Голос Америки

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…