Українець вигадав систему порятунку пасажирів з падаючого літака

Лис 06, 2015

Українець розробив систему порятунку авіапасажирів з падаючого літака. Винахід Володимира Татаренка дозволить зберегти чимало життів. Система, розроблена інженером з Києва, може врятувати життя пасажирів і екіпажу при падінні літака в повітрі, на зльоті і посадці, пише Новое время з посиланням на AIN.UA.

літак

Її центральним елементом є капсула, що кріпиться до фюзеляжу. В екстреній ситуації вона просто катапультується з літака, рятуючи людей з падаючої машини. Її витягує два парашута (один маленький і один побільше), що послідовно розкриваються позаду неї. Весь процес займає кілька секунд.

Перебуваючи в повітрі, капсула розкриває власні парашути і опускається на швидкості 8-9 м/с. При наближенні до землі запускаються порохові двигуни, що різко уповільнюють її перед посадкою. Система “розуміє”, коли треба включити двигуни, грунтуючись на показаннях спеціального датчика, що вимірює відстань до землі. Рятувальна капсула може не тільки сідати, але і приводняться.

Винахід Володимира Татаренка детально описано у статті в першому номері журналу “Винахідник і раціоналізатор” за минулий рік.

Фото: Ольги Закревської

Фото: Ольги Закревської

Для впровадження системи її автор передбачив два етапи. На першому повинна бути створена капсула, яку можна встановити в нині існуючі літаки. Другий передбачає створення нових моделей, які оснащувалися б нею спочатку. За розрахунками, на реалізацію 1 етапу потрібно близько 4 років і $1 000 000. Однак з розмов пана Татаренко з начальниками відділів ОКБ їм. Антонова і компаніями-перевізниками напрошується невтішний висновок. У перших немає грошей на реалізацію проекту, другі вважають це невигідним. Це ставить під питання вихід революційного українського винаходу.

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…