Нардепи попросили Нідерланди не віддавати Росії «золото скіфів»

Тра 13, 2015
Фото: Дзеркало тижня

Фото: Дзеркало тижня

Українські нардепи звернулися до парламенту Нідерландів із закликом повернути Києву експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі». Скіфське золото вивезли в Амстердам ще до того, як півострів анексувала Росія.

За таку постанову проголовували 249 депутатів, інформує VIDIA з посиланням на повідомлення офіційного веб-порталу Верховної Ради.

Парламентарі вважають, що «існує реальна загроза втрати, знищення, пошкодження чи руйнування українських культурних цінностей», і це питання «вийшло з площини договірних відносин окремих музеїв і набуло політичного значення».

«Активні протиправні дії кримських музеїв за підтримки Російської Федерації в напрямку судового повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України на територію окупованої АР Крим, неконтрольовану Україною, є доказом такої загрози», – йдеться у документі.

Нардепи наголошують: те, що скіфське золото належить Україні, – беззаперечний факт. «На цей час закінчилася строки усіх документів, які дозволяли вважати перебування музейних цінностей на території Королівства Нідерланди законним. Якнайшвидше повернення усіх предметів української колекції, що зберігаються у МАП, до столиці України дозволить врегулювати це питання», – вказано у постанові.

Також депутати попереджають, що повернення експонатів у музеї Криму фактично засвідчуватиме «визнання АРК як одиниці територіального складу РФ».

Нагадаємо, кримська художниця Маша Куликовська провела мистецьку акцію у столиці Росії: випрала прапор Криму в Москві-ріці на знак протесту проти анексії півострова.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…