У Австралії скандал через виставку колекції Катерини ІІ, українці проти

Національна галерея Вікторії (The National Gallery of Victoria) потрапила під шквальний вогонь критики з боку українців Австралії. Їх обурило рішення провести експозицію колекції російської імператриці, у той час як на Сході України точаться бої, проросійські сепаратисти збили літак MH17 із австралійцями на борту, а сама Австралія наклала санкції на Росію.

Про це ідеться у матеріалі Herald Sun, пише VIDIA.

Виставка «Шедеври Ермітажу. Спадщина Катерини Великої», яка опинилась у центрі скандалу, має представити твори мистецтва, зібрані російською імператрицею Катериною. Остання у XVIII столітті розширила кордони Російської імперії, у тому числі приєднавши Крим та частину сучасних українських земель, відзначає видання. До експозиції входять понад 200 картин і зразки декоративного мистецтва.

Член Асоціації українців Вікторії  Анна Ткаченко із Північного Мельбурна заявляє, що буде бойкотувати галерею. Вона звинувачує її у «гламуризації російського імперіалізму».

Анна Ткаченко. Фото: Сьюзен Віндміллер

Анна Ткаченко. Фото: Сьюзен Віндміллер

«Під час правління Катерини ІІ Україна була колонізована з метою знищення української мови і культури. З іншого боку, зараз у силі санкції, а в той час як галерея спонсорує російський уряд, проводячи цю виставку», – каже Ткаченко.  Вона вважає, кошти, переказані російському державному музею, яким є Ермітаж, варто було б направити на військові витрати.

Розчарований рішенням провести експозицію і глава Асоціації українців Австралії Стефан Романів. «Галерея фактично показує, що можна вести справи як раніше, не беручи до уваги незаконну анексію Криму, розміщення російської зброї та військових, – каже Романів. – Галерея має можливість надіслати російському президенту Володимиру Путіну чіткий меседж: його діє мають наслідки».

Національна галерея Вікторії оголосила про відкриття експозиції 2 квітня, за кілька днів після того, як почали діяти  розширені санкції Австралії проти Росії. Сама виставка має стартувати 31 липня. Зазвичай галерея анонсує експозиції такого типу за рік до їх відкриття. Затримка із «Шедеврами Ермітажу» поширила чутки про те, що виставку може бути скасовано.

У лютому місцеві ЗМІ повідомили, що через збиття малайзійського боїнга саме проведення виставки опинилось під загрозою. Організаторам довелось лобіювати експозицію на найвищих рівнях влади, щоб вона таки відбулася.

Директор галереї Тоні Елвуд пояснив затримку проведенням виборів. Він висловив шок із приводу жахливих минулорічних подій на Донбасі. А виставку назвав нагодою показати австралійцям визначні твори європейських майстрів із однієї з найкращих колекцій творів мистецтва світу.

Нагадаємо, скандальна піаністка Валентина Лисиця, яку Симфонічний оркестр Торонто виключив зі своєї концертної програми через антиукраїнські висловлювання, не змогла знайти місця для свого безкоштовного концерту в Торонто.

Читайте також

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії
Важливе, Світ
0 shares0 views

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії

vidia.ua - Лют 06, 2019

9 лютого виповнюється 136 років від дня народження одного з лідерів Української національної революції 1917–1921 рр. та українського еміграційного осередку у Чехословаччині, першого директора…

  • Наталія

    Якщо не вдасться скасувати, то можна скористатися нагодою і підготувати до виставки якусь інформаційну компанію з інформацією про її злочини