Російські ТУ-95 завадили пасажирським рейсам в Ірландії

Бер 03, 2015

Typhoon launches operationally for the first timeЧерез вторгнення двох російських військових літаків у повітряний простір Ірландії, місцевому управлінню авіації довелося внести зміни у рух комерційних літаків.

Було затримано виліт одного літака з Дубліна, курс іншого пасажирського літака довелося змінювати безпосередньо у повітрі, аби він не зіштовхнувся із російськими ядерними бомбардувальниками ТУ-95, що «маскували» свою присутність.

Про це пише VIDIA із посиланням на розслідування The Irish Examiner.

Ірландське видання повідомляє, що 18 лютого маршрут бомбардувальників Ту-95, які перебували на відстані лише 40 км від берега, перетинався із головними повітряними шляхами цивільної авіації, у тому числі рейсів з Північної Америки.

Після першого засвідченого вторгнення два тижні тому, міністерство закордонних справ вимагало запевнення від посольства Росії, що її військові літаки не літатимуть у ірландській зоні контролю без попереднього повідомлення, особливо з вимкненими транспондерами.

«Однак, здається, цей запит в Кремлі не почули», — пише видання.

Після розслідування The Irish Examiner, Управління авіації Ірландії (УАІ) визнало, що 18 лютого російські бомбардувальники, які пролітали на висоті 8,200 м навколо узбережжя, створили проблеми для цивільної авіації.

Як повідомило УАІ, його авіадиспетчерів повідомили британські колеги, що вони повинні вжити заходів для безпеки комерційної авіації, бо російські бомбардувальники знову увійшли в ірландську зону контролю повітряного простору з вимкненими транспондерами.

Якщо транспондери увімкнено, вони повідомляють авіадиспетчерів про тип повітряного судна, його висоту, місце розташування та іншу інформацію. Заява УАІ підтвердила, що «російські військові літаки не вмикали свої транспондери», тож на прохання британських колег УАІ вжили заходів, аби «виліт одного літака з Дубліна було затримано», бо він міг зіштовхнутися із російськими бомбардувальниками, які перебували на той час в контрольованому Великобританією повітряному просторі.

УАІ також підтвердили, що «як запобіжний засіб безпеки, маршрут одного літака в повітрі було змінено, аби його шлях був достатньо віддалений від шляху двох російських військових літаків».

Міністр оборони Саймон Ковені заявив, що уряд «був явно не в захваті», що Ірландію не повідомили, що російські бомбардувальники знову наближалися до ірландського повітряного простору з вимкненими транспондерами.

«Вважається, що росіяни перевіряли британські ППО і так натякали Лондону, що вони не хочуть жодного політичного втручання в їх внутрішні справи або в ситуацію довколо України», — йдеться у статті.

Тим не менш, речник Fianna Fáil у закордонних справах Брендан Сміт сказав, що час вже уряду розібратися з Росією на найвищому рівні. Він зазначив, що пан Ковені та міністр закордонних справ Чарлі Фланаган повинні поговорити з їхніми російськими колегами.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…