В Афінах діють три українські школи — відповідь «Українцям Греції»

Жов 07, 2014

СнимокРаніше Медіа-портал VIDIA публікував інтерв’ю із головою профспілки «Українці Греції» Оксаною Киценюк-Ревагою, у якому пані Оксана висловлювала власний погляд на життя діаспори у Греції. Зокрема вона наголошувала на відсутності державної школи та неналежній співпраці дипустанов із закордонними українцями.

Пізніше до редакції звернулися голова Центру «Трембіта» Алла Лобач та голова адміністративної ради Олена Умриш, яких обурили висловлювання пані Киценюк-Реваги.

«Українці, які проживають в Греції, об’єднані в декілька товариств. В Афінах діє три українські школи, діяльність товариств багаторічна і різноманітна. Товариство «Українці Греції» сформувалося лише навесні 2014 року. Закиди О.Реваги щодо «відсутності українських шкіл, ворожнечі між товариствами з 2003 р.» тощо – це неправда», — зазначили активістки української діаспори у Греції.

Надану представницями Центру підтримки та розвитку культурної спадщини «Трембіта» інформацію, публікуємо нижче на їх прохання.

Центр підтримки та розвитку культурної спадщини «Трембіта» — одне з товариств української діаспори м. Афіни у Греції . Основою нашої діяльності є збереження українських культурних традицій, звичаїв у іншомовному середовищі, навчання наших дітей рідної мови. Також ми працюємо у напрямку ознайомлення грецького суспільства з історичним, культурним, духовним надбанням українського народу, сприяючи таким чином формуванню позитивного іміджу України у сучасній Греції.

Своїх цілей Центр досягає, насамперед, за допомогою успішного та ефективного функціонування української недільної школи «Трембіта» в Афінах. Наша школа співпрацює із загальноосвітнім навчальним закладом 1-3 ступенів «Міжнародна українська школа», створеним Міністерством освіти і науки (МОН) України для громадян України, які проживають (тимчасово чи постійно) за кордоном, а також для закордонних українців. Таким чином учні нашої школи мають можливість не тільки вивчати рідну мову, історію і т.д., а й здобути повноцінну початкову,базову та загальну середню освіту України згідно з Державними стандартами та вимогами. Після отримання свідоцтва чи атестату наші діти мають рівні можливості для вступу у вищі навчальні заклади (ВНЗ) України, Греції, та інших країн Європи. Наші випускники вже навчаються у вузах України та Греції.

У цьому зв’язку особливо дивно було читати інтерв’ю Оксани Киценюк-Реваги про «відсутність українських шкіл в Греції», бо донька п. Оксани цього року саме в нашій школі після успішної здачі Державних іспитів отримала українське свідоцтво державного зразка про середню освіту і, як нам відомо, вступила до українського вишу. Думаю, що перераховані далі заходи, проведені у співпраці із Посольством України у Грецькій Республіці, допоможуть читачам зробити свій особистий висновок щодо роботи Посольства і співпраці українців з ним, враховуючи наскільки важливі такі заходи для нас українців в Греції та для підтримки греко-українських відносин.

ЗУНЗ «Трембіта» є однією з перших шкіл національних меншин в Греції, яка отримала визнання на державному рівні. За постановою і рекомендаціями Міністерства освіти і релігії Греції та згодою муніципальної освітньої ради району Перістері м. Афін нам надали у безоплатне користування приміщення державної початкової школи №1 району Перістері. Посольство України в Грецькій Республіці всебічно сприяло і допомагало Центру у вирішенні проблеми забезпечення школи відповідним приміщенням на всіх рівнях (переговори, листи, зустрічі) – від керівництва Міністерства освіти Греції до мерії м. Перістері.

Школа «Трембіта» гостинно відкрила двері для дітей із україномовних сімей, грекомовних сімей українського походження (змішані шлюби) так і для іноземців. У школі працює окрема група «Вивчення мови, культури, традицій та звичаїв українського народу». Навчання ведеться українською та грецькою мовами паралельно. Виховна робота в Українській недільній школі ведеться постійно і на різних рівнях-як у вигляді класних заходів: відкриті уроки, виховні години, уроки українознавства, уроки релігієзнавства, хвилини пам’ятних дат, так і позакласні заняття: екскурсії в музеї, походи, українські пікніки, вертеп, українські вечорниці, спортивні турніри.

Лише у 2013-2014 навчальному році було проведено:

— відкритий урок присвячений Дню пам’яті – Вшанування жертв Голодомору 1932-1933рр.  Назва уроку : «Тоді нас міг врятувати хліб – тепер нас врятує пам’ять. Свідчення»;

— Різдвяні свята, Вертеп;

— екскурсії в музеї та археологічні пам’ятки Греції;

— Свято Козацької слави;

— відкритий урок «Як дитиною бувало» присвячений Лесі Українці;

— Шевченківське свято присвячене 200-річчю з Дня народження генія українського народу;

— участь учнів школи і членів товариства у відкритті  пам’ятника Великому Кобзареві до 200-річчя з дня народження у м. Мандра;

— Свято –журнал « Ми чуємо тебе , Тарасе , крізь століття»;

— Свято писанки і українські гаївки;

— відкритий урок «Чорнобильська трагедія . Поминальна неділя»;

— відкритий урок-зустріч із Зеноном Франком, нащадком І. Франка;

— Свято матері . День української родини;

— відкритий урок «9 травня . Герої України . Небесна сотня».

При школі працює гурток «Театр української пісні» та хореографічний гурток «Трембіта». Ми беремо активну участь і у грецьких та міжнародних культурних заходах, що проводяться в Афінах. Разом з українським товариством «Журавлиний край» виступили на міжнародному фестивалі «Народне мистецтво і культура народів », брали участь у фестивалі дитячої та юнацької творчості польської громади , фестивалі «Відзначимо культуру» в англомовному коледжі ім. Байрона, футбольному турнірі між дитячими національними школами (Польща, Україна, Греція, Італія, Франція) « Athens-SOCCER-2012».

У 2013- 2014 рр. брали участь у підготовці видання книги «Будитель нації» до 200 –річчя від Дня народження Т.  Г. Шевченка (Асоціація вищих навчальних закладів Івано-Франківської області , укладач – Гах Й. М.) .

Серед останніх спільних з Посольством заходів, які особливо запам’яталися – участь у відкритті фотовиставки «Києво-Печерська Лавра», в літературному-історичному конкурсі дитячої та юнацької творчості на тему «Життя та творчість Т.Г.Шевченка» (був проведений Посольством України у співробітництві з Греко-Українською торгово-промисловою Палатою серед учнів українських недільних шкіл Греції в рамках урочистих заходів, присвячений 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка). З українським товариством «Берегиня» – у святкуванні дня Матері та 15-річчя УКГГКЦ. Ми раді були виступити співорганізаторами «Дня України» на міжнародному кінофестивалі у м.Лутракі.

Насамкінець, зважаючи на дивно ворожий тон О.Реваги стосовно Посольства України в Афінах, де вона, між іншим, буває дуже регулярно, декілька слів хотілось би додати щодо співпраці нашого Центру із Посольством. Не було жодного разу, коли б при зверненні у вирішенні цього чи іншого питання, пропозиції, прохання нам би відмовили або ж не відреагували. Не було жодного разу, щоб нас не запросили на заходи Посольства чи не порадилися, де ми могли б об’єднати наші зусилля. Члени українського товариства Центр «Трембіта» хотіли би побажати, щоб усі українські закордонні громади мали б такий рівень співпраці із представництвами України в своїх країнах, як ми маємо тут у Греції.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…