Архітектор з діаспори працює над Меморіалом жертв Голодомору у Вашингтоні

Архітектор з діаспори Лариса Курилас працює над Меморіалом жертв Голодомору “Пшеничне поле” у Вашингтоні, пише The Washington Post, повідомляє VIDIA.

Фото: The Washington Post

Фото: The Washington Post

Лариса Курилас – одна з небагатьох жінок-архітекторів, які розробили сучасні пам’ятники у Вашингтоні.  Зокрема, Курилас  приєднується до Майї Лін, яка проектувала Меморіал ветеранів В’єтнаму, і Джулі Бекман, яка разом зі своїм чоловіком Кітом Кейсменом розробили Національний Меморіал Пентагону 9/11.

На кам’яній брилі з барельєфом пшеничного поля, що буде розміщений у центральному районі Вашингтона, мають викарбувати напис: «Голод-геноцид в Україні: Пам’яті мільйонів невинних жертв штучно створеного голоду, запланованого й здійсненого в Україні тоталітарним режимом Сталіна».

Фото: The Washington post

Фото: The Washington post

Фото: The Washington post

Для створення Меморіалу пшеницю пофарбували у білий та зісканували лазерним 3D-сканером. Потім зображення імпортували у комп’ютер, який створив форму для створення бронзового рельєфу.

Близько чотирьох тижнів Лариса Курилас провела за розробкою дизайну та конструювання репліки меморіалу та його  околиць. “Висота пам’ятника, кількість дерев, деталі стін, все це важливо для мене”, – говорить Лариса Курилас.

Стіни і кам’яні плінтуса меморіалу сягатимуть восьми футів. На стіні Меморіалу розмістять текст про Голодомор в Україні англійською та українською мовами, а також геометричний малюнок, на створення якого надихнули роботи київського архітектора та графіка початку ХХ століття Василя Кричевського.

Позаду Меморіалу посадять вісім дерев із пурпуровим листям у формі серця, на західному кінці розмістять сад із бронзовою лавою, із якої можна буде оглядати Меморіал.

Додамо, закон щодо зведення Меморіалу був ухвалений у Конгресі ще 2005 року, президент Джордж Буш підписав його у жовтні 2006 року. Виділене місце в Вашингтоні – це трикутник землі неподалік американського Конгресу (будівлі Капітолію) і центрального вокзалу (Union Station).  Церемонія закладення основи Меморіалу відбулась у грудні минулого року. 2,5 мільйона доларів на спорудження Меморіалу пожертвував Дмитро Фірташ.

Читайте також

У Києві урочисто відкрили Форум української молоді діаспори 2018
Україна
0 shares0 views

У Києві урочисто відкрили Форум української молоді діаспори 2018

vidia.ua - Сер 28, 2018

27 серпня в колонній залі Київської міської державної адміністрації, урочисто відкрили Форум молоді української діаспори Київ-2018. Про це повідомляє VIDIA з посиланням на…

У Польщі живуть і працюють понад мільйон українців – посол Дещиця
Світ
0 shares0 views

У Польщі живуть і працюють понад мільйон українців – посол Дещиця

vidia.ua - Сер 27, 2018

Посол України в Польщі Андрій Дещиця заявляє, що у Польщі проживає і працює понад один мільйон українців. Про це він розповів під час…

На чемпіонаті світу з футболу серед діаспори перемогла команда з Австрії
Україна
0 shares0 views

На чемпіонаті світу з футболу серед діаспори перемогла команда з Австрії

vidia.ua - Сер 27, 2018

VІІ Чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд завершився перемогою команди з Австрії. Про це повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу Ірпінської…

  • vadim

    ПРОХАННЯ ПОШИРИТИ. Ми не маємо можливості розвивати проєкт http://habaram.net шукаємо людей які могли б довести почате до кінця .