«Українці Москви»: організаціями діаспори в Росії часто керують українофоби

Чер 20, 2014

f1abee620a67187fe9920a30c08cd6d3Українська діаспора в Росії – найбільша за чисельністю у світі. За даними останнього перепису, в РФ проживає близько 2 мільйонів етнічних українців. Про те, з якими труднощами і проблемами доводиться стикатися цим людям у Росії, розповів співголова Регіональної громадської організації «Українці Москви», відповідальний секретар Всеросійської громадської організації «Український Конгрес Росії» Віктор Гіржов.

Віталій Сич, Москва, Укрінформ

– Днями Верховна Рада України доручила уряду розробити державну цільову програму співпраці із закордонними українцями. Як Ви сприйняли прояв уваги влади України до проблем закордонних українців?

– Ми цілком вітаємо прийняті Верховною Радою рішення і вдячні парламенту за увагу до проблем українців Росії, виявлену в такий складний для України час.

Що стосується цільових програм співпраці із закордонними українцями, то вони періодично приймалися за різних президентів, але повною мірою не працювали ніколи. Так було за Ющенка, Януковича. Ми вітаємо ініціативу нової влади – вона дає нам надію, що будуть якісь зміни в підтримці розвитку української діаспори в Росії.

– Наскільки корисним, на Ваш погляд, може бути створення центрального органу виконавчої влади України з питань співпраці з закордонними українцями?

– Було б здорово. Це питання вже давно обговорюється в рамках форумів Світового Конгресу Українців та Української Всесвітньої Координаційної Ради. Повинен бути в Україні виконавчий орган – міністерство, агентство, комітет, інша структура, – де б сходилися всі напрямки роботи із закордонним українством: організаційні, фінансові, ідеологічні, інформаційні.

А поки що у семи няньок дитя без ока. Українською діаспорою займаються міністерство закордонних справ, міністерство культури, є профільний комітет і в Верховній Раді України. Національний культурний центр України в Москві – він взагалі належить до Державного управління справами при президенті України…

Ми б хотіли, щоби був один орган, де можна вирішувати всі питання, і щоб можна було з когось питати. Тому ми вітаємо цей крок.

– Як змінюється ставлення України до етнічних українців в Росії з приходом нової влади?

– Ви знаєте, за приблизно 30 візитів до Росії Янукович жодного разу не зустрівся з українською діаспорою. Жодного разу! При тому, що Ющенко, 13 лютого 2008 року в рамках свого першого візиту до Москви, відразу ж провів таку зустріч у Культурному центрі, куди приїжджали люди з усієї Росії. Це говорить про ставлення влади до діаспори.

Громадські організації Росії завжди підтримували демократичний вибір України та її незалежність. Ми, звичайно, розуміємо нинішню ситуацію в Україні – не до нас ніби. Але сам факт того, що влада звернула увагу на діаспору в такий складний час для України, враховуючи проблеми з економікою, конфлікт на сході тощо, – це вже багато про що говорить.

Ми сподіваємося, якщо коли-небудь відбудеться візит нинішнього українського президента до Москви, то він зустрінеться і з українською діаспорою Росії. Від позиції першої особи дуже багато залежить. Це буде певним сигналом як для української влади, так і для російської.

– Як сьогодні живеться етнічним українцям у Росії?

– Картина у нас зараз така, що в Росії немає жодної повноформатної української школи, жодного класу. Ми намагалися створити українську школу хоча б у Москві, але нічого не вийшло, нам постійно ставлять якісь умови.

У Росії також немає жодного українського засобу масової інформації, ані газети, ані телеканалу. Сайт “Українці Росії”, який я створив 5 років тому, існує без будь-якої підтримки.

Але ж ЗМІ і школа – це те, що в першу чергу працює на збереження національної ідентичності. У Росії у нас цього немає. Ось таке ставлення.

– Тобто, в Росії взагалі нічого не створено для національно-культурного розвитку українців?

– Є тільки недільні українські школи й уроки з українським компонентом, але це все так звані факультативи. Так, ще є Бібліотека української літератури в Москві. Але з нею теж виникали проблеми. Було слідство і з бібліотеки вилучалися книги, так званого “націоналістичного” змісту. Втім, історія ця відома.

– У Росії діє ціла низка українських громадських організацій. Це допомагає якось вирішувати нагальні проблеми українців?

– Власне, для цього на території Росії і створені українські загальноукраїнські та регіональні громадські організації. Правда, раніше було дві федеральні організації: Об’єднання українців Росії та Федеральна національно-культурна автономія “Українці Росії”. Обидві вони були закриті Верховним судом за всякими надуманими приводами, адже ми завжди були заручниками українсько-російських міждержавних відносин.

Сьогодні ми намагаємося відкрити Всеросійську національно-культурну громадську організацію «Український Конгрес Росії» (УКР), до якої будуть залучені вже зареєстровані регіональні громадські організації у 44 суб’єктах РФ. Але, на жаль, вже двічі Мін’юст РФ відмовив нам у реєстрації УКР за формальними «зачіпками», і організація не може повноцінно  функціонувати.

Ситуація зараз така, що українська діаспора в Росії формально не об’єднана.

– Але, як відомо, сьогодні все ж діє Федеральна національно-культурна автономія “Українці Росії”.

– Так, її спочатку закрили, а потім досить швидко й без найменших проблем створили нову Федеральну національно-культурну автономію «Українці Росії», до якої увійшли 5 регіональних та місцевих автономій. Але якщо раніше ця організація складалася з патріотично налаштованих українців, то тепер це українофобська організація під керівництвом відомого Богдана Безпалько.

Є ще Рада земляцтв України в Москві – там керують переважно вихідці з Луганська та Донецька. Розумієте, яка там атмосфера? … Саме вони з відкритим листом виступали проти Майдану, вони підписували антиукраїнський лист від вихідців з України, вони закликали Януковича розігнати Майдан. Ми з ними – антиподи.

– Тоді яке відношення організація українців на чолі з Богданом Безпальком має до етнічних українців? Це що, черговий проект Кремля?

– Федеральна автономія «Українці Росії» до українців має тільки формальне відношення. Її лідер Богдан Безпалько – це такий неприкритий українофоб, він є членом Ради при президенті РФ з міжнаціональних відносин, хоча жодного дня не працював в українському русі. Він етнічний українець, живе в Росії і повсюдно виступає проти незалежності України, її основних національних пріоритетів, цілком відстоюючи інтереси Росії.

– Скільки всього етнічних українців проживає сьогодні в Росії?

– У Росії проживає близько 2 мільйонів етнічних українців за підсумками перепису 2010 року. Тобто, це громадяни Росії, які ідентифікують себе, як етнічні українці. У Москві проживає зараз понад 250 тисяч українців.

Росія направила свої війська в Крим під приводом захисту прав росіян на півострові. Виходячи з такої логіки, те ж саме мала б зробити й Україна – ввести війська до Росії, тому що утискаються права 2-мільйонної інтегрованої української діаспори (громадян РФ – ред.). Тим часом, українці роблять величезний внесок в економіку і в розвиток соціальної сфери Росії.

Читайте також

«Європейський вал»: що гальмує будівництво стіни із Росією
Україна
0 shares0 views

«Європейський вал»: що гальмує будівництво стіни із Росією

vidia.ua - Лип 27, 2018

Український прикордонник Оксана Іванець прокладає свій шлях у Гоптівці уздовж двометрової зеленої металевої огорожі, увінчаної колючою проволокою. Вона направляється до бункера розміром зі спальню. Його…

Перша ракетка України Еліна Світоліна відмовилася від турніру в Росії
Україна
0 shares0 views

Перша ракетка України Еліна Світоліна відмовилася від турніру в Росії

vidia.ua - Лип 27, 2018

Українська тенісистка Еліна Світоліна відмовилася від участі в турнірі Moscow River Cup, який проходить в російській столиці. Про це повідомляє Новое Время з…

Вселенський Патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві
Важливе, Світ
0 shares0 views

Вселенський Патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві

vidia.ua - Лип 27, 2018

Вселенський патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві. Натомість його представники візьмуть участь в урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України у…