Українська еміграційна журналістика

Чер 10, 2014

361775f-svoboda1116 червня в Україні відзначається день журналіста. З цього приводу слід більше уваги приділити історії української журналістики на еміграції. Українська еміграційна журналістика ХХ століття представлена різноманітними виданнями від щотижневих газет та тижневиків до бюлетенів, радіо та телепередач. Тематика видань та радіопрограм була різноманітною і охоплювала політичні питання, освітні і культурні справи та повсякденне життя українських емігрантів.

Історія української журналістики в діаспорі сягає своїм корінням ХІХ століття. Зокрема, ще 1886 р. у США починає виходити перша україномовна газета «Америка», а з 1893 р. газета «Свобода», яка на і до сьогоднішнього дня залишається одним з наймасовіших видань української еміграційної преси. З виходом у 1903 р. газети «Канадійський фармер» започаткована україномовна преса в Канаді. У 1907 р. у Бразилії була видана перша українська газета «Зоря».

Найбільшого розвитку українська еміграційна журналістика досягла протягом ХХ століття. В історії української журналістики ХХ століття на еміграції можна виділити два періоди: 1920–1930-і роки та друга половина ХХ століття. В європейських країнах після Першої світової війни та національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. опинилось чимало українців, що проводили активну культурну та видавничу діяльність. В таких країнах Європи як Польща, Чехословаччина, Німеччина, Австрія, Франція, Румунія українські емігранти видавали численні часописи, бюлетені, журнали, газети тощо різноманітної тематики. Серед друкованих видань українських емігрантів в країнах Європи в 1920–1930-х роках можна загадати: «Українська трибуна», «Українська газета», «Наш світ», «Український тиждень» тощо. Слід зазначити, що час існування багатьох українських видань був коротким, досить часто виходили вони з перервами. Не маючи великих накладів, як і прибутків від реклами, періодичні видання залежали від прямих пожертв читачів та від меценатів. Безгрошів’я призводило до появи видань на правах рукопису – писались від руки, або в кращому випадку весь номер міг бути надрукований на друкарській машинці. В наш час такі видання мають неабияку наукову цінність, адже виходили в обмеженій кількості примірників, і навіть, для свого часу були раритетними. В Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігаються рідкісні українські журнали і газети, що видавались в міжвоєнній Європі.

Окремо потрібно згадати про одне з наймасовіших українських видань в Європі – громадсько-політичний та літературно-мистецький тижневик «Тризуб». Він виходив у Франції і був органом Урядом Української Народної Республіки в екзилі, заснований за ініціативою Симона Петлюри. Активними співробітниками часопису були відомі політики та науковці: Олександр Шульгін, Дмитро Дорошенко, Олександр Лотоцький та ін. Тижневик виходив у Парижі з 1925 р. по 1940 р.

В роки Другої світової війни українська журналістика на еміграції не припинила свою діяльність, хоча її масштаби значно зменшились, в порівнянні з міжвоєнним періодом. Зокрема, українські газети виходили протягом першої половини 1940-х рр. в таких важливих для українських емігрантів містах як Берлін, Прага, Краків та ін. Так, у Кракові з 1939 р. по 1945 р. діяло «Українське видавництво», під егідою якого виходили газета «Краківські вісті» та журнал «Ілюстровані вісті».

Після Другої світової війни центром найбільшої активності українського журналістського руху на еміграції стала американська зона окупації Німеччини. Протягом 1946–1947 рр. в американській зоні окупації Німеччини утворені організації: Спілка українських журналістів та Національне демократичне об’єднання українських журналістів, які координували діяльність української періодичної преси в повоєнній Європі. Варто відзначити, що українські журналісти британської зони Німеччини не створили власної організації, а у французькій зоні українців майже не було. Українські журналісти Австрії входили до Спілки українських науковців, письменників і журналістів у Зальцбурзі.

Протягом другої половини ХХ століття зростає кількість українських друкованих видань за кордоном. Такі країни як Канада та США завжди були важливими осередками для української еміграції. В 1960–1970-і роки численна українська громада США та Канади розгорнула широку журналістську діяльність. Починаючи з середини 1960-х років, в США щороку проходили з’їзди українських журналістів Америки та Канади. На початку 1970-х років в Торонто було створено Світову федерацію українських журналістів. Кількість українських періодичних видань за кордоном постійно зростала, так за даними на початок 1960-х років на еміграції виходило 394 українські періодичні часописи, з них 377 припадало на США та Канаду. В наступні роки тенденція до зростання кількості українських періодичних видань за кордоном зберігається. Серед українських часописів, що видавались на території США та Канади потрібно відзначити «Свободу», «Народну волю», «Нові дні», «Слово на сторожі», «Екран» тощо. Питання, що піднімались на сторінках друкованих видань, стосувались в основному емігрантської тематики, ситуації в радянській Україні та світі.

В Центральному державному архіві зарубіжної україніки зберігається унікальна колекція української еміграційної преси ХХ століття, яка має значну наукову цінність та містить великий масив інформації про діяльність численних українських організацій, партій, студентських, освітніх, кооперативних, наукових осередків за кордоном.

 Олена Гуменюк, головний науковий співробітник ЦДАЗУ

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…