Три президенти закликають до загальнонаціонального круглого столу

Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко закликають зібрати загальнонаціональний круглий стіл і відновити переговори з Євросоюзом. Про це йдеться в заяві трьох екс-президентів України, оприлюдненій у середу, інформує “Українська правда”.

“В Україні розгортається глибока політична криза, яка може мати важкі наслідки для всієї Української держави, її територіальної цілісності, незалежності та суверенітету”, – зазначається в заяві.

Першопричиною цієї кризи екс-президени вважають несистемну роботу з підготовки до укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті у Вільнюсі. У президентів “викликає подив, що в останні дні перед цією непересічною зовнішньополітичною подією українське керівництво різко змінило тональність заяв і вектор своїх дій і припинило підготовку до підписання”.

При цьому поспішне одномоментне рішення досі не має переконливих пояснень і альтернатив, а “чесні аргументи” не були донесені ані до зовнішньополітичних стратегічних партнерів, ані до народу.

Кравчук, Кучма і Ющенко висловили солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців.

“Спричинені несприйняттям різкої зміни європейського курсу, вони є свідченням громадянської зрілості, мужності, демократизму українців та віри у їхню здатність змінити своє життя і життя країни”, – сказано в заяві.

Вони наголошують: “Вперше український народ вийшов на вулиці з неполітичною вимогою, яка має безпрецедентну масову підтримку. Їхня щира відданість європейському вибору, демократичним цінностям, патріотизм викликають велику повагу”. Проте, криза поглиболюється і розв’язки досі не знайдено. Апогеєм стало застосування надмірної сили до мирних демонстрантів, вказують Кравчук, Кучма і Ющенко.

“Створено перший за роки української незалежності небезпечний прецедент, коли влада вдалася до силового розгону мирного Майдану”.

“Жорстокість, з якою діяли спецпідрозділи міліції, має бути не лише публічно засуджена, але й покарана відповідно до українського законодавства, як абсолютно неприйнятна у демократичній країні”, – наголошується в заяві.

Екс-президенти закликали сторони негайно відмовитися від будь-яких спроб вирішити політичні питання силовими методами.

Заклики до захоплення адміністративних будинків, революційних дій, запровадження надзвичайного стану, непокори окремих міст і регіонів центральним органам влада, протиставлення українців Сходу і Заходу мають бути припинені, як небезпечні та непередбачувані. Вихід із ситуації, на їхню думку, має бути знайдено через відкритий діалог із громадянським суспільством.

Вирішення політичної кризи пропонують терміново починати шукати у форматі загальнонаціонального круглого столу.

У рамках врегулювання ситуації екс-президенти також висловлюються за повернення до переговорів з європейськими інституціями з приводу укладання Угоди про асоціацію.

“Ми не можемо знати вичерпного переліку всіх пропозицій для виходу із ситуації, яка складається, проте ми чітко стоїмо на тому, що голос українських громадян має обов’язково бути почутий владою”, – зазначено в заяві.

“У всіх своїх діях влада, насамперед, має бути націлена на збереження єдності українського народу, територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України, посилення демократичних засад, відновлення її міжнародної репутації як надійного передбачуваного партнера”, – резюмують екс-президенти.

Читайте також

В Українському музеї у Чикаго вчитимуть писанкарству
Світ
0 shares0 views

В Українському музеї у Чикаго вчитимуть писанкарству

vidia.ua - Лют 23, 2018

Завтра, 24 лютого, в Українському музеї у Чикаго відбудеться майстер-клас писанкарства, де майстриня Ганна Чичула навчить цій чудовій традиції всіх бажаючих. Про це…

У турецькому Ізмірі відкрили українське товариство
Світ
0 shares0 views

У турецькому Ізмірі відкрили українське товариство

vidia.ua - Лют 23, 2018

Українці турецького Ізміру офіційно зареєстрували громадське об’єднання під назвою «Українська спілка солідарності в Ізмірі» (Izmir Ukrayna Dayanışma Derneği). Про це повідомляє VIDIA з…

Уряд Канади надав $1.45 млн освітньому проекту про Голодомор
Світ
0 shares0 views

Уряд Канади надав $1.45 млн освітньому проекту про Голодомор

vidia.ua - Лют 23, 2018

Уряд Канади надав додатковий трирічний грант у розмірі $1.45 млн на підтримку «Національного освітнього туру про Голодомор» (Holodomor National Awareness Tour). Про це…