Українці матимуть власну церкву у королівському містечку Анни Ярославни

У французькому містечку Санлісі, яке заснувала донька Ярослава Мудрого, королева Франції Анна, у листопаді відкриються двері новопридбаного українського храму. Про це на своїй facebook-сторінці написав владика Борис Гудзяк, апостольський екзарх українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу.

27 вересня Українська Єпархія Святого Володимира в Парижі придбала церкву у Санлісі неподалік Парижа.  Її вартість становить 203 тисячі євро – це пожертви українців з України, Франції, Великобританії, США та Канади.

Церква майже століття перебувала у приватній власності та не діяла як храм. Відтак, на її ремонт та облаштування потрібно ще 1,5 мільйона доларів США.

Охочі відвідати храм зможуть це зробити уже 16 листопада. У цей день о 10:00 тут відслужать урочисту Архиєрейську Літургію. А 17 листопада українці зможуть взяти участь у поминальній Архиєрейській Літургії в Соборі Паризької Богоматері, щоб спільно помолитися за жертв Голодомору.

За словами владики Бориса Гудзяка, ремонт храму розпочнеться наступного року. «Церква є з тесаного каменю, в структурно дуже доброму стані. Вона має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів. Будівлю буде розділено на дві частини – каплицю та культурний центр, ціллю якого буде представлення України в контексті європейської історії і культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першим вихідцем з України і була зафіксована в європейській історії», – зауважив владика Борис.

«Сьогодні великий день для української громади в Парижі, в Франції, в усій Європі, і, зрештою, для усіх українців, де б вони не були, – коментує покупку владика, – цим церковним і юридичним актом ми засвідчили, що джерела української християнської європейської традиції живі і життєдайні».

Церква буде носити ім’я Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни Ярославни. «Борис і Гліб представляють чесноту, яка нам сьогодні найбільше потрібна – любов і злагода між братами, відмова від братовбивчої боротьби. Анна ж представляє високу культуру і європейськість та християнську духовність», – наголосив єпарх Паризький.

За його словами, те, що підписання документів про купівлю цієї церкви відбулося тепер, є дуже символічним, адже саме зараз вся прогресивна українська і світова громадськість сподівається на зближення України та Європейського союзу.

У майбутньому у приміщенні церкви діятимуть виставки та проводитимуться різноманітні культурні заходи. Центр Анни Ярославни повинен стати для французів, українців в Україні, українців Франції та загалом для діаспори місцем, де в Європі шанують українську культуру і розвивають українсько-європейську співпрацю.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…