Чому важливо читати дітям казки

Тра 23, 2013

Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумними — читайте їм казки. Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумнішими — читайте їм більше казок.
Альберт Ейнштейн

Український Національний Музей у Чикаго запрошує дітей поринути у прекрасний світ української казки. 2 червня о 1:00 дня відбудеться перше із серії “Казки з музейної скрині” читання казки для дітей віком від 4-ох років. Діти почуюють “Казку про летючий корабель”, а після того зможуть трохи помайструвати.

Ця ідея зародилася із бажання подарувати дітям української громади у Чикаго один із найцінніших скарбів нашого народу. Казка — це чарівна таємниця, яка передається із покоління у покоління. Вона стає своєрідним супутником людини на шляху до формування свідомості. В дитинстві із казки ми черпаємо натхнення, сміливість, часто навіть добру пораду. Тому, нехай уже дорослі, ми добре її пам’ятаємо, цю нашу давню подругу казку, з якою ми вирушали у далекі подорожі, минали фантастичні перешкоди на шляху та переживали найдивовижніші пригоди.

Казки, чи то пак будь-які історії, є частиною творчості людей відколи існує мова. У них зашифровані повчання, варіанти виходу із різних ситуацій. Справді, казка – це ж не лише цікава історія для маленької дитинки, це не тільки той місточок через який переходить свідомість наших дітей перед тим, як поринути у сон. Там захована мудрість, яку накопичило людство за дуже довгий час.

Казка є важливим елементом у формуванні розвитку дитини. Кожен народ володіє своїм набором казок, де є унікальні персонажі і герої, і зловмисники. Їхні пригоди, перешкоди та шляхи, які вони долають теж є унікальні. В такій простій казковій формі дітям розповідається про дуже важливі речі: структуру світобудови, добро і зло, цикл життя тощо. У своїй книзі “Світ малого українця” Марія Чумарна, засновниця авторської українознавчої школи “Тривіта” у Львові, письменниця та поетеса, говорить про тісний зв’язок між “розгортанням мисленого дерева дитини” та українськими народними казками. Процес пізнання світу, каже Чумарна, повинен нагадувати сходження по сходинках — від найпершої таємниці до інших маленьких таємниць, які з’являються у процесі росту та розвитку дитини. Саме ця найперша таємниця сходження захована у народних казках. Тому з неї повинен починатися процес пізнання світу і себе у ньому.

Наголошу також, що роль казки у розвитку мовлення дитини є надзвичайно важливою. Знову ж таки за словами Марії Чумарної, мовлення найкраще розвивається тоді, коли воно відображає пізнавальний досвід дитини. Тобто, речення відповідає думці, а думка — мисленному образу.

Як батьки, ми в певній мірі створюємо світ для своїх дітей. Особливо у ранні роки, коли все, що їх оточує залежить від нашого вибору. Звісно і те, що ми читаємо нашим дітям ми обираємо самі. То чому все ж таки не запропонувати своїм маленьким мандрівку у світ казки?

У своїй публікації “8 Reasons Why Fairy Tales are Essential to Childhood” Мелісса Тейлор наводить вісім простих причин, чому малятам необхідні казки. Варто зазначити, що Мелісса Тейлор є письменницею та відомим автором книги для батьків про читання “Book Love: Help Your Child Grow From Reluctant to Enthusiastic Reader”. Її праці також публікуються у таких джерелах, як Parenting.com, Scholastic Parent and Child, Babble.com тощо.

Вона говорить про те, що казки показують дітям шляхи до вирішення проблеми. У кожній казці існує певна задача, яку потрібно вирішити. Вони звичайно бувають різного ступеня комплексності, залежно від того, на який вік розрахована казка. От і протягом усієї казки головний герой намагається цю проблему вирішити. Часом йому потрібно спробувати кілька разів. Та в переважній більшості випадків, йому все ж таки вдається досягнути мети. Ми асоціюємо себе із персонажами і думаємо про те, що б ми зробили на їхньому місці.

Казки допомагають дітям стати емоційно стійкішими. Вони розповідають про реальні проблеми у фантастичних обставинах. Знову ж таки, у більшості казок герой завжди перемагає. Це допомагає дітям у безпечних умовах дізнатися про те, що погані пригоди стаються зі всіма.

Завдяки казці ми всі володіємо спільною мовою, казки перетинають культурні кордони і мають універсальне послання — добро перемагає зло. Також за допомогою казок діти навчаються про основні елементи історії — персонажів, сценарій та сцену, де все відбувається. Коли дитина в стані засвоїти ці основні елементи, їй легше робити передбачення та розуміти інші історії, які вона читає.

Безумовно, казки розвивають уяву. Вони дають нам можливість навчити наших дітей основ критичного мислення. Крім того, казка є чи не найкращим раннім вчителем основ моралі та уроків життя.

Дорослі часто повертаються спиною до старої доброї казки про Івасика-Телесика, чи про Кривеньку Качечку. Обирають історію, яка більше схожа на реальність, яка проектує наш дорослий світ на дітей. У 2012 році Британська газета The Telegraph опублікувала результати дослідження. Згідно із ним 1 із 5 батьків прочитає сучасну історію, а не традиційну казку своїй дитині. Близько чверті опитаних батьків взагалі відмовляються читати традиційні казки дітям до п’яти років. Але в той самий час, близько половини опитаних батьків погоджуються, що традиційні казки володіють сильнішою моральною базою, ніж сучасні історії для дітей.

Від нас залежить доля Кози-дерези, Колобка та баби з дідом, Злиднів, пана Коцького, Лисички та Журавля. Чи зможуть вони розказати свої таємниці нашим дітям, внукам? Згадаймо лише, скільки радості, захоплення вони приносили нам у дитинстві. І всі ці персонажі знову готові це робити. Поки, що вони заховані у метафоричній музейній скрині Українського Національного музею у Чикаго. Але 2 червня чекають ваших діток, до мандрівки у зачарований казковий світ.

Також буде діяти крамничка, де можна буде придбати дитячі книжечки та компакт-диски із записами казок для своїх дітей. Матеріали для крамнички передані зі Львова Галицьким Районним Об’єднанням Товариства Української Мови ім. Т. Шевченка “Просвіта”.

Милана Семенюк

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…