В Чикаго відбудеться виставка художника з України Олега Чуйка

Кві 19, 2013

“Вікно у літо” відкривається 10 травня в Українському Національному Музеї в Чикаго експозицією художника і педагога, члена Національної спілки художників та Спілки дизайнерів України, доцента Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, учасника всеукраїнських та міжнародних художніх виставок, автора 18-ти персональних виставок Олега Чуйка.

Художник понад десять років працює в різноманітних техніках розпису на шовку. Створені ним роботи доволі швидко отримали високі оцінки і визнання на численних виставках у Києві, Полтаві, Чернігові, Кривому Розі, Хмельницькому, Івано-Франківську та інших містах України. У 2008 році твори митця експонувались в Чикаго, в Українському Національному Музеї, у 2011 році у центрі «Forever Young».

На виставці будуть презентовані різні за сюжетами роботи, створені за останні роки. Одним з лейтмотивів виставки є сакральна тематика, що у виконанні автора сповнена поетичністю. Виважені композиції із зображенням храмів прадавнього Галицького краю переплітаються з елементами навколишнього середовища, а окремі з них – доповнені орнаментальними мотивами.

Виставка відображає непідробне захоплення автором вишуканими формами українських архітектурних шедеврів, ліричними рецепціями на навколишній світ та живу природу. У роботах відчувається прагнення по-своєму поглянути на натуру, побачити в ній найцікавіше, загадкове та заінтригувати глядача, ніби перенести його у неповторні за своєю красою місцях Прикарпаття.

Створені ним картини мають особливу образотворчу мову, яка не потребує перекладу. Таємниця у тому, що вони просякнуті настроєм доброти, лагідності, любові. Примушують замислитись про буття людини, її місце на планеті, яка зветься Гармонією. А найприємнішим є те, що цією виставкою наш талановитий земляк відкриває вікно у літо, наповнене пахощами карпатських смерічок та водограями дзвінких потоків, таємницями старовинних замків та вузькими і незабутніми вуличками міст нашого дитинства. Емігрантський світ української Америки доповниться чистими і неповторними кольорами гордого світу української душі.

За оцінкою мистецтвознавців, твори Олега Чуйка завжди знаходять свого глядача, адже краса твору з’являється в очах поціновувача. Художник постійно знаходиться у творчому пошуку, експериментує з технікою, яка вимагає максимального зосередження та фаховості, з формою і кольором, намагаючись відшукати свій “цвіт папорті”. Розмаїта тематика робіт засвідчує багатогранність таланту Олега Чуйка, яким він щедро поділиться з усіма, хто побуває на виставці.У своїх творах Олег закликає нас замислитися над красою та досконалістю великої світобудови, над необхідністю цінувати усе, що дароване Богом.

Відкриття виставки відбудеться у п’ятницю, 10 травня о 7 -ій годині вечора. Виставка триватиме до 31 травня 2013 року.

Розпис на шовку. Художник Олег Чуйко

 Мистецька довідка:

Олег Чуйко народився у 1974 році в Україні, в місті Тлумач на Прикарпатті. У 1990 році поступив до Косівського коледжу декоративного і прикладного мистецтва імені Василя Касіяна на відділ художньої обробки дерева. У 1995 році продовжив професійну освіту на художньому факультеті Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Після закінчення університету в 2001 році вступив до аспірантури Харківської державної академії дизайну і мистецтв на кафедру теорії та історії мистецтв. У 2005 році захистив дисертацію і отримав ступінь кандидата мистецтвознавства. З 2005 року працює доцентом кафедри дизайну Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З 2008 року – член Національної спілки художників України, а з 2009 року – член Спілки дизайнерів України. Коло його наукових інтересів охоплює питання історії української та європейської культури, зокрема, розвитку монастирської традиції в церковному мистецтві та іконописі, а також актуальні питання розвитку сучасного мистецтва. Як художник – працює в техніці розпису на шовку, а також графіки та живопису.

Марія Климчак
Куратор Українського Національного Музею в Чикаго 

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…