Школярів вчать історії Донбасу, протиставляючи «шахтарів» і «хохлів»

Кві 17, 2013

У схваленому Міністерством освіти посібнику для учнів 9 класу «Історія рідного краю (Донеччина з кінця ХVIII до кінця ХIX століття)» історію Донецької області пропонують вивчати на прикладах протистояння в регіоні «шахтарів» і «хохлів».

Про це у своєму фейсбуці повідомив голова Донецького обласного товариства імені Олекси Тихого Євген Шаповалов, пише «Історична правда».

Зокрема, у підручнику наводиться нарис «Невінчана губернія» з такими от фразами:

«Перед місцевою дівчиною стоять на вибір двоє: з одного боку – свій брат хохол, неповороткий мужик, з іншого – розв’язний, веселий шахтар: із ним жити – працювати не потрібно, одягатися будеш, як бариня, щодня можна чай пити. Шахтар, хоч йому і їсти нічого, а двічі на день чай п’є неодмінно».

«В серцях батьків, чоловіків і братів росте глуха, важка ненависть до пришельців-шахтарів. І ненависть ця не лишається без прояву: хохли уміють жорстоко мститися».

«Взагалі ворожнеча між шахтарями та місцевими хохлами украй жорстока, шахтарі при кожній зручній нагоді лупцюють хохлів, хохли – шахтарів. Це два ворогуючі табори, які не знаю між собою перемир’я».

«Невенчанная губернія» – назва роману уродженця Донбасу, київського журналіста 1960-90-х років Станіслава Калінічева. Але в цьому творі нема опублікованого вище уривку.

Автори посібника пропонують школярам відповісти на ряд питань, серед яких останнім є таке: «У чому були побутові підвалини ворожнечі між мужиками-хохлами та заробітчанами-шахтарями?».

За словами Шаповалова, у книзі немає свідчень про ті часи авторства українських письменників чи публіцистів родом із регіону – Спиридона Черкасенка, Олекси Тихого, Івана Дзюби, Володимира Сосюри.

Посібник схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з історії науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Науково-методичну редакцію підручника проводив начальник управління освіти і науки Донецької ОДА Юрій Соловйов. Книга видана накладом 2000 примірників за особисті кошти донецьких бізнесменів.

Медіа-портал VIDIA

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…

  • Любов

    Богдану: Підскажіть будь ласка, де можна знайти посібник А.Закалюка? Дякую.

  • Богдан

    А от посібник А.Закалюка запороли табачнівські українофоби.Але він друкується,ми пробуємо розповсюджувати між нашими в Італії.Не опускайте рук,не зважайте на невігластво,робіть вперто свою справу,вчіть ваших дітей правдивій історії.

  • Myron

    Готують власне “Придністров*є”(