Українському видавництву “Веселка” виповнилось 79 років

Бер 09, 2013

9 березня 1934 року, в день народження Тараса Шевченка, у Києві було засновано видавництво дитячої літератури, яке тепер відоме як «Веселка».

Під час Другої світової війни припинило свою діяльність, відновлену у 1956 на базі редакції літератури для дітей видавництва «Молодь». А в 1964 отримало свою сучасну назву — «Веселка» і логотип, який тепер знають далеко за межами України: дівчинка у віночку тримає розгорнуту книжку. Указом Президента України № 197/2010 від 19 лютого 2010 видавництву надано статус національного.

За роки своєї діяльності «Веселка» випустила у світ понад 10 тисяч назв видань загальним тиражем 1 мільярд 131 мільйон примірників. Це фольклор та художня література — українська і народів світу, науково-художні, пізнавальні та довідкові видання — Веселковий Всесвіт, пізнаючи який, виросло не одне покоління юних читачів.

Особливе місце у  видавничій програмі «Веселки»  займає Шевченкіана. Велике значення надає видавництво й мовній програмі. У час національного відродження «Веселка» зосередилась на історичній тематиці. Подіями серед книжкової продукції для молодших читачів стали «Слово про Ігорів похід», «Українські думи», «Українські билини» (упорядкування та коментарі В. Шевчука), «Історія русів» (переклад із давньоукраїнської мови І. Драча, коментарі Я. та І. Дзир), «Повість минулих літ» (переклад з києворуської мови В. Близнеця), «Буквар» Т. Шевченка, «Благослови, мати!» (колискові пісні, забавлянки, веснянки, колядки та щедрівки тощо). Дбаючи про інтелектуальне виховання дітей і молоді, плекаючи моральні та духовні цінності, “Веселка” видає  книжки для різних вікових категорій.

Однією із новинок, які вийшли у стінах видавництва “Веселка” є унікальне видання Тарас Шевченко “Альбом малюнків1841-1843рр.”

У комплектне видання  увійшли факсимільне відтворення першого із чотирьох альбомів малюнків Т. Г. Шевченка та наукове дослідження  Сергія Гальченка . Дане факсимільне видання – це спроба відтворення альбому малюнків в його первісному вигляді, тобто таким, яким він був до вилучення тих аркушів, що зберігаються нині в Національному музеї Тараса Шевченка.

На офіційному сайті видавництва “Веселка”, віднедавна, можна придбати чудові українські видання для всіх поколінь, і таким чином підримати українську видавничу справу і одне із найстаріших видавництв України.

Джерело: Вікіпедія та “Веселка”

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…