В День пам’яті Голодомору згадуватимуть тих, хто рятував від смерті

Лис 06, 2012

На засіданні у Києві члени Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років ухвалили план заходів на 24 листопада – День пам’яті жертв Великого Голоду. Як повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на координатора комітету Володимира В’ятровича, мета цьогорічної кампанії – розповісти про тих, хто рятував у роки геноциду співвітчизників від голодної смерті.

За словами історика, «без знання імен бодай кількох таких праведників національна пам’ять про Голодомор-геноцид не буде повною».

Громадський комітет звернувся до освітян з пропозицією: провести у поминальний тиждень 19 – 23 листопада Уроки пам’яті, залучити школярів і студентів до участі у громадських заходах у день пам’яті жертв Голодомору.

Громадський комітет сподівається, що вдасться уникнути зайвої політизації відзначення пам’яті жертв Великого Голоду, наголосив В’ятрович.

«Сподіваюсь, що, незважаючи на важку післявиборчу ситуацію в Україні, представники тих політичних сил, які підтримують відзначення, прийдуть на наші акції насамперед як громадяни», – сказав історик.

Громадський комітет звернувся до чинної влади в Україні та представників різних держав на міжнародному рівні визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу і провести відповідні заходи з вшанування пам’яті його жертв.

Нагадаємо, Хорватія обіцяє таки визнати Голодомор геноцидом. Крім того, як повідомлялося, українська діаспора звернулась до представників влади Румунію із проханням визнати Голодомор геноцидом.

Медіа-портал VIDIA

Читайте також

«Розумний будинок» українських винахідників залучив 200 тисяч євро в Європі
Світ
0 shares0 views

«Розумний будинок» українських винахідників залучив 200 тисяч євро в Європі

vidia.ua - Бер 16, 2018

Український стартап Ecoisme залучив 200 тисяч євро від Європейського інституту інновації та технології KIC InnoEnergy, а також отримав доступ до мережі партнерів інституту.…

Українці Латвії відправили до Києва вже 35-й вантаж гуманітарної допомоги
Світ
0 shares0 views

Українці Латвії відправили до Києва вже 35-й вантаж гуманітарної допомоги

vidia.ua - Бер 16, 2018

В четвер Конгрес українців Латвії (КУЛ) відправив до України 35-й вантаж гуманітарної допомоги, призначений для полегшення життя людей з особливими потребами. Про це…

Українська діаспора закликає прийняти Україну до НАТО
Важливе, Світ
0 shares0 views1

Українська діаспора закликає прийняти Україну до НАТО

vidia.ua - Бер 16, 2018

Світовий конгрес українців закликає країни-члени НАТО підтримати рішення про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Про це повідомляє VIDIA з…

  • Українка

    У мирний час загинуло декілька мільйонів чи навіть десятків мільйонів людей в країні під назвою СССР – “погодні умови за офіційною пропагандою. Хто не вмер голодною смертю вмирав по таборах – ” вороги народу а насправді вороги режиму. Якщо в СССР було стільки ворогів і смертей – для чого він був потрібний нам людям, чому комуністи і досі збираются СССР повертати і люди голосуючи погоджуються? Двієчники в школі історії прриречені повторювати помилки, тому давайте ЗНАТИ, навіть крізь біль, що з нами трапилося… Нехай їх невинні смерті будуть недаремними, якщо ми винесемо урок про авторитаризм, ‘сильну руку’ відсутність свобод прав і верховенства закону над людьми натомість верховенство всевладного Вождя чи президента… давайте зігріємо світлі душі невинно вбитих не лише нашою ПАМ’ЯТТЮ про них, а і тим, що не повторимо їх помилок, не приречемо наших дітей виживати в беззаконні і безправ’і Давайте знаходити в собі сили ДУМАТИ і не боятися. Посміхаюся всім нам українцям, що вижили, тепер давайте ЖИТИ і не мовчати а щось робити що кожен може щоб влада не зосереджуввлась в одних руках, пам’ятаймо , що ми – люди а люди мають права і їх треба захищати, щоб не стати жертвами безправ’я. Слава Україні і внукам героїв слава!