Прозові замальовки Юлії Гончар

СУТІНКИ
Зустрічаю сутінки… Мій місяць визирає із прочинених дверцят холодильника, мої зорі миготять індикаторами пральної машини, мої свічі догорають над холодною білизною плити.

НАВВИПЕРЕДКИ
Без ліхтарів і місячного світла, що поснуло у вітті сосен, ми (навипередки з равликами) поспішали до папороті. До сходу кружляли стежками, остерігаючись трав і цвіркунів, та квіту так і не знайшли. Невже равлики були першими?

ЗА ВІКНОМ
Тісняться зорі за вікном… Нам ніколи – вони сьогодні підглядають…

ГАРДЕРОБ
Старанно добираю мелодію назавтра: слухаю прогноз, запитую поради… Приміряю кілька… Має ж у цьому гардеробі бути щось … моє.

ЗЕРНЯТА
Із зернят-усмішок вирощую сонячний день. Високий-високий,.. аби зверху побачити тебе і … подарувати посмішку)

ПОВНО-ЛІТТЯ
Стежинами город на скибочки порізано. А свічі соняхів вістують повно-ліття.

БЛИСКІТКИ
Фарбую нігті блискітками: приваблюю ідеї, що кружляють у повітрі. Хай лиш на мить присядуть зваблені спочинком, а я кінчиками пальців станцюю їхню мелодію.

БІЛИМ ПО БІЛОМУ
У мене закінчилися барви… Вишиваю білим по білому… Обережно і ніжно… Делікатно і витончено… лише білим… Та чи помітиш, коли білим по білому?

ТОРБИНА
Моє життя як торбина, напхана усім, навіть запахом цигарок, якого обоє не любимо. Ти боїшся зайти і не знайти виходу. Відрізаю ножицями шмат. Ось і немає жодних закутків, усе видно – заходь. Запрошую, не помічаючи загубленного ненароком. Гляди – не запізнись…

ВИБАЧАЮ
За вікном – каштани клавішам у такт. Каштановими їжачками слів, зрілістю каштанових літер. розсипом каштанового волосся. Вибачаю…

ПРИАКВАРІУМНИЙ УСПІХ
Пораджусь із рибками. Вони вже як друзі: мої окуляри блищать, як їхні очі – і це мій секрет приакваруімного успіху.

СОБАЧИЙ НАСТРІЙ
Цей пес завжди виє, відчуваючи мій собачий настрій. А сьогодні я почала першою та так, що лишень заспокоївшись, почула його.

ГОНЧАР ЮЛІЯ ОЛЕГІВНА

ЮЛІЯ ОЛЕГІВНА ГОНЧАР НАРОДИЛАСЬ 12 ЖОВТНЯ 1982 РОКУ У МІСТІ ЛУГАНСЬКУ. ОСВІТУ ЗДОБУЛА НА ФІЛОЛОГІЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. П.ТИЧИНИ ТА В АСПІРАНТУРІ ЧЕРКАСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. Б.ХМЕЛЬНИЦЬКОГО. У 2009 РОЦІ ЗАХИСТИЛА КАНДИДАТСЬКУ ДИСЕРТАЦІЮ З ФІЛОЛОГІЇ. ОЧОЛЮЄ ЧЕРКАСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ОСЕРЕДОК ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЖІНОК «СЛАВІЯ».

ЩЕ СТУДЕНТКОЮ, ЗАЙМАЮЧИСЬ У ЛІТЕРАТУРНОМУ ОБ’ЄДНАННІ ІМЕНІ МИКОЛИ БАЖАНА ПІД КЕРІВНИЦТВОМ ЧЛЕНА НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ МАРИНИ СТЕПАНІВНИ ПАВЛЕНКО, ПОЧАЛА ДРУКУВАТИСЬ. ПОЕЗІЇ ДРУКУВАЛИСЬ У ПРЕСІ, У ЗБІРКАХ: “МЕЛОДІЯ ЖИТТЯ”, „НЕЗАБАРОМ”, „ХОЛОДНИЙ ЯР”, „КАЛЬМІУС”, “САДОВА, 28”, «СПАЛАХ», «КРИНИЧКА». 2005 РОКУ ПОБАЧИЛА СВІТ ПЕРША КНИГА ВІРШІВ ЮЛІЇ ГОНЧАР «ФІЛОСОФІЯ ТРАВНЯ».

ЮЛІЯ ГОНЧАР – ЧЛЕН ЛІТЕРАТУРНОГО ОБ’ЄДНАННЯ ІМ. В.СИМОНЕНКА ПРИ ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ І СПІВКЕРІВНИЦЯ ЛІТЕРАТУРНОЇ СТУДІЇ “ДЕБЮТ” ПРИ ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ДЛЯ ЮНАЦТВА ІМЕНІ В.СИМОНЕНКА. ПЕРЕМОЖЕЦЬ БАГАТЬОХ ЛІТЕРАТУРНИХ КОНКУРСІВ, РЕГІОНАЛЬНОГО ЕТАПУ КОНКУРСУ “МОЛОДЕ ВИНО”, ОБЛАСНОГО ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ „СВОЮ УКРАЇНУ ЛЮБІТЬ”, УКРАЇНСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ “РУКОМЕСЛО”. У 2010 РОЦІ ВИЙШЛИ ОДРАЗУ ДВІ КНИГИ: МОНОГРАФІЯ «СЕРДЕЧНИЙ РАЙ» ТА ЗБІРКА ВІРШІВ ДЛЯ МАЛЯТ «РАДУГА-СТЕЖИНКА».

 

КНИГИ:

1. «ФІЛОСОФІ ТРАВНЯ». – ЧЕРКАСИ: ВИДАВНИЦТВО САН, 2005. – 96 С.

2. «СЕРДЕЧНИЙ РАЙ: ҐЕНДЕРНІ АСПЕКТИ ХУДОЖНЬОГО СВІТУ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА». – ЧЕРКАСИ:БРАМА-УКРАЇНА, 2010. – 188 С.

3. «РАЙДУГА-СТЕЖИНКА». – ЧЕРКАСИ:БРАМА-УКРАЇНА, 2010. – 56 С.

 

 

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…