Українська мова залишиться тільки в діаспорі? Закон про мови прийнято

Лип 03, 2012

Верховна Рада ухвалила у другому читанні “мовний” законопроект. За нього проголосували 248 депутатів.

Після голосування депутат від НУНС Лілія Григорович заявила: “Вони зробили це з порушенням регламенту, розставили своїх мордоворотів, і ухвалили у другому читанні в редакції першого читання”.

Як повідомив “Перший національний“, майже у повному складі документ підтримали фракції Народної Партії, Партії регіонів та КПУ, два депутати від групи “Реформи заради майбутнього” та ще 10 позафракційних. До голосування сталася сутичка між депутатами від більшості та опозиції. Опозиція обіцяє бойкотувати роботу цієї сесії парламенту. А кілька депутатів, зокрема В’ячеслав Кириленко, Ксенія Ляпіна та Іван Стойко, оголосили про початок безстрокового голодування.

Стало відомо, що за цей закон проголосував також депутат Микола Томенко. Депутат уже заявив, що звернеться до суду і прокуратури з приводу голосування його карткою за мовний закон. Він має намір з’ясувати, хто голосував його карткою, а також картками членів фракції Народної партії, «які молилися і божилися, що ніколи не здадуть українську мову». Повідомляє “Зеркало недели“.

Телеканал “1+1” назвав у своєму репортажі це голосування “Беззаконним законом”. Як розповів позафракційний депутат Тарас Чорновіл, під час голосування був грубо порушено регламент Ради. По-перше, закон був прийнятий в цілому після першого читання в той час, коли він ще готувався для другого читання. По-друге, голосування проводилось двічі. Чорновіл зазначає – перше голосування провалилось: закон набрав лише 219 голосів. І це означало, що цього ж дня не можна було голосувати вдруге.

“Цей закон був прийнятий з порушенням всіх регламентних норм. Мало того, що він антинаціональний, підриває національну безпеку, так ще й створює напруження на національному ґрунті всередині країні. Суто з технічної точки зору не було дотримано законів,”- зазначив депутат Олесь Доній, голова Всеукраїнського комітету захисту української мови. “Із 2 тисяч поправок у “мовному” законопроекті жодна не розглядалась у ВР,”- додав він, коментуючи прийняття закону кореспондентам “УНН“.

Відповідаючи на зауваження про те, що голосування відбулося з порушенням, регіонал Сухий сказав: “Ви мене ще будете вчити голосувати. Мене обирала Партія регіонів, а не ви”.

“Ми прийняли цей закон красиво. Я маю на увазі, із дотриманням необхідних норм. Те, що для опозиції це було несподіванкою – їх проблеми,”- прокоментував Сергій Ківалов.

Голосування відбулося у перші хвилини пленарного засідання. Перед цим депутати від Партії регіонів, які зазвичай беруть участь у силових протистояннях, зайняли місця в ложі уряду. Пізніше вони завадили депутатам від опозиції зірвати голосування. Не зважаючи на те, що опозиціонери вирвали мікрофони в президії Ради, віце-спікер Адам Мартинюк запустив голосування з місця cпікера Володимира Литвина. При цьому сам Литвин на засіданні був відсутній. Перед початком пленарного засідання в Верховну Раду приїжджав прем’єр Микола Азаров. Повідомляє Українська правда.

У Партії регіонів задоволені голосуванням за “мовний” законопроект. Після того, як Верховна Рада ухвалила законопроект у другому читанні, регіонал Михайло Чечетов заявив: “Оцініть красу гри. Ми їх розвели як кошенят. Я не знаю, що вони будуть робити на виборах”.

На зауваження журналістів, що провладна більшість “кинула” народ України, Колесніченко відповів: “Ви – не народ України”.

Нагадаємо, ще вчора Володимир Литвин запевняв, що Верховна Рада не розглядатиме цього тижня скандальний законопроект про мови. Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, на спробу прийняття “мовного” законопроекту українська діаспора у різних країнах і містах відповіла протестними акціями. Також, 300 громадських діячів створили Всеукраїнський комітет для захисту української мови.

Медіа-портал VIDIA

Відео Української правди.

Читайте також

Культурна дипломатія в дії: У Чикаго покажуть роботи 32 українських митців
Світ
0 shares0 views

Культурна дипломатія в дії: У Чикаго покажуть роботи 32 українських митців

vidia.ua - Жов 11, 2018

12 жовтня в Українському інституті сучасного мистецтва в Чикаго відбудеться відкриття виставки "Сучасна українська графіка", повідомляє VIDIA.ua з посиланням на Генеральне консульство України в…

Як закінчувалася «дружба народів»: п’ять фактів порушення Росією договору
Україна
0 shares0 views

Як закінчувалася «дружба народів»: п’ять фактів порушення Росією договору

vidia.ua - Сер 31, 2018

Президент України Петро Порошенко пропонує розірвати договір «Про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією», що «з вини Москви вже давно став…

Аеропорт «Бориспіль» урочисто відзначить старт першого рейсу Ryanair
Україна
0 shares0 views

Аеропорт «Бориспіль» урочисто відзначить старт першого рейсу Ryanair

vidia.ua - Сер 31, 2018

Урочистий запуск першого рейсу авіакомпанії Ryanair «Київ-Бориспіль – Берлін-Шенефельд» відбудеться 3 вересня у Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Про це повідомляє VIDIA з посиланням на…

  • Галина

    Правдиві українці повинні відстоювати свою рідну мову,розмовляти нею,шанувати її.
    Мово рідна,слово рідне
    хто вас забуває
    той у грудях не серденько
    а лиш саміньмає

  • Владимир

    Я чистокровный Украинец и считаю- зачем такая мова нужна если ее защищать надо?От кого!А свидомистам -если вы такие патриоты то покупайте книги на Украинской мове а не на Русском языке!А трепеться здесь каждый может!

  • Валентина

    “Рідна мова є зв’язок спільної любові, мати єдності, батько громадянськості, охорона держави. Знищи мову – знищиш згоду, єдність і порядність.”

    Мікалоюс Даукша, литовський священник,1599 рік

    Думаю, коментар непотрібен..

  • Патріот

    На Східній Україні люди в селах розмоляють не російською, а суржиком!!!!

  • Vasil

    Z vovkamy žyt-po vovče vyt…Aničoho z cym nezrobyš.(Rozčaruvavsa)

  • Myron

    Для спілкування мовою отрібен мовний простір. Ніяка родина того забеспечити не може. Те має робити як мінімум місцева громада, а максимум – держава.

  • Лариса

    Значить, мова не була родинною цінністю, якщо діти нею розмовляти не хотіли. Знаю сім’ю українців, що виїхала на проживання до Італії. Діти, навіть, вдома із батьками спілкуються італійською (хоча в Україні говорили українською). Це – нормально?!

  • Myron

    А чи вчинить так само цей польський парубок, коли до ньогопольською заговорить його син? Через 1-2 покоління вся ситуація може змінитись(( У мене двоюрідна тітка повністю україномовна. Живе у селі в Донецькій області. Вона завжди говорила українською або суржиком, але вже її діти повністю рос мовні. Вони розуміють, що вона каже, але на українську ніколи не переходять. А вже їх діти сміються з тітки, бо звикли до іншої мови(( Якщо зараз українська зникне з медіа і освіти, то ї вже не повернути. Родинні ціності тут мацже не поможуть

  • Лариса

    Може такого інформаційного простору й не було (не таке вже й благо, як виявилось!), зате була свідомість і позиція в українців, ідентифікація… Ось я кілька годин тому прочитала оповідання “Уроки життя” Василя Шляхтича (Польща). В ньому йдеться про те, як українець, що навчався в польській школі, заговорив вдома до батька польською, а не українською мовою. Батька це дуже вразило і він просто промовчав і на перше синове запитання, і на – друге… Мати хлопцю пояснила, чому батько не схотів відповісти. Більше ніколи в житті син не посмів звертатись до батька чужинською мовою. Розумієте, до чого я веду? Які б закони не приймали (більшість і так не виконується) , основоположними залишаться сімейні та родинні цінності, а мова якраз і є однією із таких цінностей!

  • Myron

    Ларисо, ми маємо приклад Бєларусі. Нажаль всі ці навіювання, що мова не зникне мало поможуть. У попередні століття знищення української не було такого інформаційного простору. Зараз аз покоління можно вбити мову повністю в державі і приклад бєларусів це доводить. Якщо не буде фільмів, книжок, телеканалів, друзів україномовних, то все стане російською((( В Бєларусі Лукашенко не знає бєларуської і пишається цим, а у нас Азаров взагалі себе не українцем а росіянином вважає…

  • Лариса

    Ні, не залишиться лише в діаспорі, якщо українською люди будуть продовжувати розмовляти в Україні. Мова – жива!

  • Aндрій

    Просимо представників діаспори негайно звернутись до своїх урядів з проханням терміново заблокувати рахунки бандитів із партії регіонів.

  • Victor

    Язик у корови,а у мене мова і я надалі принципово буду говорити українською мовою

  • John

    Кріпакам не патякать, а учіть язик і бути надалі толерантними.

  • Myron

    Скоро в Канаді школ українською буде більше ніж в Україні. Як же все це сумно(((

  • Victor

    Діаспора.Добивайтеся для нас тих хто живе в Україні безвізового режиму.Я не хочу жити в такій країні де принижують титульну націю.